Hopp til innhold

Usikre tider for ansatte på Södra

De svenske eierne vil kvitte seg med papirmassefabrikken Södra Cell på Tofte. Nå legges fabrikken ut for salg.

Södra cell på Tofte

Södra Cells fabrikk på Tofte har nesten tre hundre ansatte. De går nå en usikker tid i møte.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

De ansatte på Södra Cell på Tofte i Hurum går en usikker tid i møte. Tirsdag fikk de vite at arbeidsplassen deres nå legges ut for salg. Årsaken er at driften ved fabrikken ikke er lønnsom nok for de svenske eierne.

– Vi må ha en løsning innen andre kvartal i år. Lykkes vi ikke med det så er det naturligvis en risiko for at fabrikken legges ned, sier fungerende konsernsjef Gunilla Saltin i Södra.

Allmøte om salgsplaner

Hjørnesteinsbedriften på Tofte har 295 ansatte. De ble informert på et allmøte på fabrikken klokken 12 tirsdag. De tillitsvalgte har imidlertid visst om salgsplanene en god stund.

– Vi er spente på hvordan de ansatte kommer til å reagere, sa Joakim Sværen, nestleder i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon til nrk.no før møtet.

Södra Cell skal være i samtaler med potensielle kjøpere, men ingenting er klart ennå. Hvis fabrikken ikke er solgt i løpet av juni i år, kan det bli driftsstans og nedleggelse.

– Det ville vært veldig tragisk for Tofte og for skognæringen i Norge, sier klubbleder Jostein Sjaavaag.

artikkelen fortsetter under bildet

Gunilla Saltin.

Fungerende konsernsjef Gunilla Saltin i Södra og administrerende direktør på Södra Cell på Tofte, Kristen Grønvold-Hansen, informerte i dag de ansatte.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tror fabrikken vil bestå

En fjerdedel av alt tømmeret som tas ut i norske skoger kommer til fabrikken på Tofte. De tillitsvalgte mener fabrikken har en viktig posisjon i markedet, og de tror nye eiere vil gjøre det mulig å drive videre.

– Vi synes det vil være spennende med en ny eier. Det kan tilføre bedriften vår gode ting. Det er en bransje som er i en spennende utvikling med tanke på å bruke cellulosefiber på nye måter, sier Sjaavaag.

Det er tøffe tider for papirindustrien, og i fjor valgte Södra Cell å stenge fabrikken på Folla i Trøndelag. Når Södra Cell nå velger å selge fabrikken i Hurum er de helt ute av det norske markedet. I Sverige har de tre fabrikker.