Hopp til innhold

24-timers fartskontroll

Utrykningspolitiet deltar nå i en omfattende kontroll, der politi over hele Europa er ute etter å ta fartssynderne.

UP har kontroll

Politiet setter søkelys på fart i den europeiske storaksjonen. (Arkivbilde).

Foto: www.nordsveenfoto.no

Hele 219 politifolk er med i kontrollen, og i alt står de på 143 steder i landet. I tillegg har utrykningspolitiet sine vanlige patruljer ute på veiene.

– Fartskontroller har vi hver eneste dag, men dette er et samarbeid med kolleger over hele Europa. Vi ønsker å sette fart på dagsorden, og alt personellet skal kontrollere hvor fort folk kjører det kommende døgnet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Europeisk aksjon

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen sier at de fleste dødsulykker skjer på grunn av for høy fart.

Foto: NRK

Aksjonen startet torsdag morgen, og den skal altså pågå i 24 timer. I tillegg til at politiet kontrollerer hastighet, må alle som blir stoppet også gjennom en promillekontroll og en sjekk av førerkortet.

– Alle patruljene i hele Europa skal rapportere inn resultatene i etterkant. Formålet med aktiviteten og initiativet er å sette ekstra søkelys på fart, som forårsaker de fleste dødsulykker, i hvert fall i Norge, sier Karlsen.

Utfartsdag

En av betjentene som deltar i dagens aksjon er Bjørn Arvidson. Han skal stå på en av utfartsveiene nordover i Buskerud, uten at han vil si eksakt hvor.

Bjørn Arvidson

Bjørn Arvidson i UP.

Foto: Politiet

Innimellom er han med på lignede aksjoner, der politiet setter ekstra ressurser inn mot spesielle temaer. Det kan være rusede sjåfører, bruk av verneutstyr i bilen eller fart, som i torsdagens aksjon.

– Det er Skarverennet til helga, og torsdager er vanligvis en stor utfartsdag. Så vi vet ikke hvor mange biler vi kommer til å kontrollere, men vi antar det blir en del trafikk, sier Arvidson.

Laster Twitter-innhold