18 års forvaring for legedrap

En 39 år gammel mann er dømt for drapet på den spanske legen Joaquin Leal Bermudez.

Joaquin Leal Bermudes

Joaquin Leal Bermudez (bildet) ble drept i leiligheten sin i Maridalsveien i Oslo.

Foto: Fotomontasje: Politiet/NRK

En 39 år gammel trondheimsmann ble i dag dømt til 18 års forvaring for drapet på den spanske legen Joaquin Leal Bermudez.

Store mengder blod i leiligheten

Bermudez Leal ble meldt savnet etter at han ikke møtte til jobben på Rikshospitalet mandag 15. januar i fjor. Han ble sist sett på London pub i Oslo, der han var en hyppig gjest.

Politiet konkluderte raskt med at legen måtte være drept. Årsaken var at det ble funnet store mengder blod i leiligheten og bilen hans, og det ble etter hvert bekreftet at dette tilhørte Bermudez.

- Slått og sparket til døde

Retten mener at 39-åringen slo og sparket legen i ansiktet og hodet med to stokker til døden inntraff. Deretter skal mannen ha fraktet liket til Sørkedalen, der det i mars i fjor ble funnet av turgåere.

Da dommen ble avsagt i dag kalte dommeren drapshandlingen for «svært brutal», og retten mener at drapet tok lang tid og ble utført med overlegg.

Les mer: Drept lege funnet i skogen

- Svært underlig og rar

39-åringen som nå er dømt for drapet ble pågrepet da han kjørte legens bil på E18 utenfor Drammen natt til onsdag 17. januar, og han ble raskt siktet for drapet selv om etterforskerne på det tidspunktet ikke hadde funnet noe lik.

En rettspsykiatrisk undersøkelse av 39-åringen beskriver mannen som «svært underlig og rar både i kontakt, affekt og måte å snakke på. Hans underlige stil består i at han ter seg på en måte som er vanskelig å bli klok på og han kommer med utsagn som i beste fall er underlige, i verste fall bisarre».

Han skal ha schizofrene trekk, men mannen er ifølge de sakkyndige ikke psykotisk, og var det heller ikke da drapet ble begått.

- En tung avgjørelse å få

Mannen er idømt forvaring i 18 år med en minstetid på ti år.

Hans forsvarer, Racha Maktabi, sier til NRK Østlandssendingen at 39-åringen var forberedt på at han kunne få en streng dom, selv om han mener han er uskyldig.

- Vi har vært forberedt på at dette kunne være utfallet. Han tok det med fatning da han hørte det. Det er klart at dette er en vanskelig og tung avgjørelse å få, og den ble anket på stedet, både når det gjelder skyldsspørsmålet og straffeutmålingen, sier Maktabi.

Les også: Drapstiltalt skylder på venn