- Vi har gjort noen dumme valg

17-åringen som er tiltalt for flere barnehagebranner og voldtekter av mindreårige forklarte seg i retten mandag.

Fjell barnehage
Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Aktor, statsadvokat Stein Vale, startet utspørringen av 17-åringen fra Drammen om hans forhold til de andre kameratene som er tiltalt i saken.

Han beskrev tre av kameratene som også er tiltalt for flere av barnehagebrannene som "snille," men sa at de sammen hadde gjort noen "dumme valg".

17-åringen erkjente i Drammen tingrett å ha stått bak brannene i barnehagene Fjell barnehage, Øren Andelsbarnehage og Skyttelveien barnehage i Nedre Eiker i september og oktober i fjor.

Les mer: Sa seg skyldig i barnehagebranner

- Dårlig gjort

Ifølge tenåringen var han ute og kjørte med to av de tiltalte kameratene da de bestemte seg for å tenne på Øren Andelsbarnehage i Drammen 26. september 2008.

- Vi hadde ingen plan om å brenne noen bygning. Vi skulle egentlig bare tenne på en bil, forklarte han i vitneboksen. Motivet forklarte han var en protest mot hvordan han hadde blitt behandlet av barnevernet.

17-åringen fortalte at de skaffet seg noen kanner med brennbar væske som de brukte til å starte brannen.

- Så kasta jeg den (kanna red. anm. ) på veggen, og så løp jeg, fortalte 17-åringen.

Ved dette forsøket oppstod det kun en mindre brann som førte til mindre skader på blant annet kledning, vinduer og grunnmuren.

- Jeg vet det var dårlig gjort, men vi klarte ikke å tenke konsekvens lenger, sa han.

- Visste ikke at det var en barnehage

17-åringen fortalte at han sjekket om det var folk i boligen før han knuste vinduet på barnehagen på Fjell, og helte inn brennbar væske.

- Men det var ikke jeg som tente på, bedyret han. - Jeg visste ikke først at det var en barnehage, hevdet 17-åringen i retten, og tilføyde at dette først ble klart for ham dagen etter da han leste om det i avisa.

Rettsak barnehagebranner i Drammen tingrett

De tiltalte erkjente delvis eller helt straffskyld da rettssaken mot de fem startet i Drammen tingrett mandag 4. mai.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

LES ALT OM BARNEHAGEBRANNENE