Hopp til innhold

- Tiltalte var oppglødd og stolt

Politivitner fortalte hvordan den drapstiltalte 19-åringen oppførte seg etter drapet på en 16 år gammel medbeboer på Fjellet ungdomshjem.

Nannestad
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Drapet på barneverninstitusjonen i Nannestad skjedde natt til 22. mars i fjor.

Alt om drapet

Opplysningene fra de to politivitnene står i sterk kontrast til tiltaltes egen forklaring om at han ikke mente å stikke med kniven, og at handlingen skjedde i nødverge.

Da første dag av rettsbehandlingen i Øvre Romerike tingrett gikk mot slutten mandag ettermiddag, fortalte de to at den 19 år gamle tiltalte ved to forskjellige anledninger fortalte uhemmet om drapet og blant annet sa at avdøde måtte bære ansvaret for sin egen død.

- Han sa at avdøde måtte være dum som ikke gikk fra ham da han tok fram kniven, og at han derfor hadde ansvaret selv, sa politibetjent Kristin Kjensberg ved Nannestad og Gjerdrum lensmannskontor.

Hun oppfattet at 19-åringen var stolt over å bli omtalt på radio dagen etter drapsnatten.

- Han lo høylytt, forklarte Kjensberg.

Ba om unnskyldning

Da den spesielle drapssaken startet i Øvre Romerike tingrett på Eidsvoll mandag morgen ba 19-åringen offerets familie om unnskyldning da han innledet sin forklaring.

- Jeg tok kniven, men mente aldri å stikke ham, sa 19-åringen.

Dramaet som utspilte seg på Fjellet ungdomshjem i Nannestad en marsnatt i fjor, endte med at den da 18 år gamle mannen tok en fruktkniv og stakk den inn i brystet på en 16 år gammel gutt.

Da ambulansefolkene kom til stedet kort tid etter, ble 16-åringen erklært død på stedet. Kniven hadde punktert hjertet til gutten.

16-åring drept på barneverninstitusjon i Nannestad
Foto: Espen Eggen / NRK

Hevder nødverge

19-åringen erkjente verken straffskyld etter drapstiltalen eller tilleggstiltalen om drapstrusler mot offerets søster.

Han hevdet at han handlet i nødverge og beskrev en svært opphetet situasjon, der han følte seg underlegen og truet av 16-åringen.

Spenningen ble ytterligere opptrappet da han dro fram fruktkniven, og 16-åringen bevæpnet seg med en spiss gardinstang.

- Jeg la først fra meg kniven, men tok den opp igjen da han viftet med gardinstangen og senere rettet den mot meg og sa nå er du ferdig, forklarte 19-åringen.

- I perioden før dette, kunne du ikke bare gått derfra da, spurte dommeren.

- Det var ikke noen vits i å gå. Han ville komme etter meg. Barnevernet kunne ikke hjelpe meg, jeg måtte gjøre noe selv, svarte tiltalte.

Sjalusi kan ha utløst handlingen

Basert på vitneavhør som statsadvokat Olav Helge Thue presenterte for retten, går det fram at 19-åringen oppførte seg svært aggressivt umiddelbart etter stikkingen.

Han gikk inn på kjøkkenet, hentet en større kniv og forsøkte å ta seg inn på rommet der den livstruende skadde 16-åringen blødde i hjel.

- Jeg var ute av meg selv og sterkt emosjonelt preget, sa han.

Han innrømmer også å ha truet en jente på ungdomshjemmet som han hadde varme følelser for og som samme kveld hadde opptrådt for vennlig overfor 16-åringen.

19-åringen sa i sin forklaring at han fortsatt mener det var jenta som framprovoserte situasjonen som endte i drap.

- Jeg sa til henne jeg elsket deg så høyt, og dette er det jeg får igjen av deg, men jeg var veldig emosjonelt preget, sa han.