- Oslo ingen hallikfavoritt

Liv Jessen, leder for PRO Sentret i Oslo, tilbakeviser påstander fra Sverige om at Oslo er blitt hallikenes favoritt etter at Sverige kriminaliserte horekunder.

Prostitusjon i Oslo
Foto: Bjørnflaten, Thomas, Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

 

- Det skjønner jeg ikke logikken i. Norge er ett av de landene i Europa, sammen med Danmark og Sverige, som har minst prostitusjon, altså få som kjøper og få som selger. Det er omtrent likt i Norge og Sverige på tross av at vi har ulikt lovverk i forhold til sexkjøp, sier Jessen.  

Agnetha Borg, som leder prostitusjonsgruppen i Stockholm kommunes sosialtjeneste, mener at Hallikene velger Oslo etter at Sverige kriminaliserte horekunder i 1999, fordi de da ble nødt til å se seg om etter nye markeder.

- Ingen sammenheng

 

Liv Jessen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Liv Jessen kjenner seg ikke igjen i det Borg sier.

- Jeg kan ikke forstå resonementet hennes helt. Kanskje hun blander sammen med det at Oslo har hatt veldig synlig gateprostitusjon, men det hadde vi lenge før sexkjøpsloven ble innført i Sverige, sier Jessen, som mener at prostitusjonsvolumet i Oslo i dag er på omtrent samme nivå som for fem år sider.

- Volumet har gått svært lite opp. Det som har forandret seg er at utenlandske kvinner har tatt over for norske, og at det er mer synlig i det offentlige rom, sier Jessen.

Ikke så enkelt

Hun har ikke tro på at kriminalisering av horekunder også i Norge vil være løsningen for å få bukt med prostitusjonen, men at det kun vil føre til en mindre synlig prostitusjon.

- La oss bruke det strenge lovverket vi allerede har mot menneskehandel. La oss gi hjelp og støtte til kvinnene. La oss diskutere kampanjer og liknende mot å kjøpe sex. La oss ikke bruke straffeloven og tro at nå har vi fikset det. For da vil vi våkne en dag og se at så enkelt var det ikke, avslutter Jessen.