- Rygge-ja ødelegger for distriktsflyplasser

SV tror utvidede åpningstider for Moss lufthavn Rygge vil føre til at småflyplassene i distriktene får mindre penger.

Widerøe-fly tar av
Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Diskutér åpningstidene på Rygge her!

Fredag ble det klart at Moss lufthavn Rygge får utvide åpningstidene fra klokka 06.30 til 23.30 alle dager.

Nå frykter SV-leder i Østfold, Hanne Berg-Johansen, at Rygge kommer til å ta markedsandeler fra Gardermoen.

Et mindre overskudd på Gardermoen vil nemlig bety mindre penger å fordele til distriktsflyplasser som går med underskudd.

- En er nødt til å se Norge som ett flyrike. Gardermoen er et AS som finansierer småflyplassene rundt omkring i Norge. Hvis Rygge tar markedsandeler fra Gardermoen, så vil det bety at det kan bli vanskelig å finansiere småflyplasser i distriktsnorge, sier Berg Johansen.

Frykter forurenset drikkevann

SV har kjempet mot den sivile lufthavnen på Rygge i flere år, blant annet på grunn av støybelastningen beboerne rundt flyplassen blir utsatt for.

- For det første er det en ytterligere støybelastning for beboere rundt flyplassen. Det vil koste 600.000 kroner per hus å isolere disse og det vil tilsammen koste flyplassen 3-400 millioner kroner, sier Hanne Berg-Johansen til NRK.

Hanne Berg-Johansen er også bekymret for at flyplassen skal forurense drikkevannet.

- Vi er veldig bekymret for Vansjø, som ligger like ved flyplassen. Den kan bli belastet av forurensing fra flyene. Vansjø er drikkevannskilde for 120 000 mennesker, siden det fungerer som en reservekilde til Sarpsborg og Fredrikstad. Så det vil i så fall være svært alvorlig, sier Berg-Johansen.