Hopp til innhold

- Krev å se mobilen

Foreldre må kreve å få tilgang til barn og unges mobiltelefoner og internettbruk, mener eksperter.

Mobiltelefonen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Undersøkelser viser at barn og unge over hele landet blir mobbet mer enn før.

NRK har snakket med flere ungdommer i Drammen. De forteller at det er enkelt å misforstå når det er skriftlig, via nettsamfunn som Facebook og tekstmeldinger.

- På en fest kan noen ta bilde av deg og så legge det ut på nettet uten å spørre deg om det er greit, sier en jente til NRK.

Les: Mobber på nett

Les også: - Kast dem i elva og drep dem!

Digital mobbing

I Drammensskolene sier opptil 30 prosent av elevene at de har opplevd mobbing fra en sjelden gang til flere ganger i uka.

Undersøkelsen er gjennomført i skolen og er ikke presise nok til å fange opp hva mobbing er, og hvor den skjer. I dag er mer fokus på mobbing på skolen enn for ti år siden. Nå har mobbingen blitt stadig mer digital.

- Bilder og kommentar av bilder er noe av det som treffer ganske hardt. Bilder du ikke vet har blitt tatt, eller bilder du ikke vil skal bli lagt ut, forteller Erik Westrum, som er IKT-pedagog i Drammen kommune.

Slemme tekstmeldinger

Han er Facebook-venn med sine tidlligere elever og vet hva som skjer. Det er slemme tekstmeldinger fra hemmelige nummere og ubehagelige bilder på Internett. Foreldrene følger ikke med.

- Har man kjøpt mobiltelefonen og betaler abonnementet bør man kanskje til en viss grad være sammen med barna og se om det kommer inn tekstmeldinger midt på natta, mener Westrum.

Foreldretillatelse

Paradoksalt nok krever foreldre å vite hvor barna er kveldstid, men ikke hva de opplever i den digitale verdenen. Her blir barnet eller tenåringen gitt voksne rettigheter.

- Du må være villig til å sette av litt tid, da vil man få vite at hvis man publiserer bilder av noen under 15 år skal man ha tillatelse fra foreldrene, ifølge den norske loven, forteller IKT-pedagogen.