Hopp til innhold

- Ikke rasisme

Ambulansetjenesten ved Ullevål sykehus benekter at 37-åringen som ble slått ned i Sofienbergparken ble utsatt for rasisme, men innrømmer mannen ble kalt "ditt svin".

Pressekonferanse etter episoden i Sofienbergparken

Ullevål sykehus benekter rasisme på pressekonferanse.

Foto: Andreas Hagen / NRK

Prehospital divisjon ved sykehuser har gjennomgått all skriftlig og muntlig dokumentasjon i saken, og finner ingen tegn til rasisme verken i språkbruk eller handlemåte på skadestedet, i journalføring eller i kommunikasjon opp mot nødmeldingssentralen, 113, skriver sykehuset i en pressemelding.

Ble kalt "ditt svin"

Men sykehuset bekrefter at 37-åringen skal ha blitt kalt "ditt svin", og at ambulansepersonellet skal ha sagt at "toget har gått for deg".

- De uttalelsene som har kommet opp, som "din gris" og "toget har gått for deg", har vi funnet at har forekommet, og det beklager vi veldig at er sagt. I ettertid skulle vi selvsagt hatt det usagt. Men vi har ikke funnet at det er sagt rasistiske ting, og det er vi glade for, sier Arild Østergaard, divisjonsdirektør ved Prehospital divisjon ved Ullevål universitetssykehus. 

Helsetilsynet har opprettet tilsynssak mot Ullevål sykehus etter at ambulansepersonell ikke tok med seg en mann som ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo mandag.

Gjorde avtale med politiet

Videre melder de at Prehospital divisjon er opptatt av å gi alle personer, uavhengig av rase, et likeverdig helsetilbud.

Sykehuset presiserer at den voldsutsatte 37-åringen ble undersøkt i henholdt til avdelingens skriftlige prosedyrer.

Ullevål peker videre på at ambulansepersonellet gjorde en avtale med politiet på stedet om transport av den skadde til legevakt for videre undersøkelse av lege.

Sofienbergparken

37-åringen måtte selv ta taxi til legevakten.

Foto: Caroline Drefvelin

Fikk hjerneblødning

37-åring som ble slått ned i Oslo, ligger fortsatt i respirator etter at han måtte opereres for hjerneblødning natt til tirsdag.

Ambulansen forlot ham etter at han ble slått ned i Sofienbergparken i Oslo.

Tirsdag var han inne til CT-undersøkelse for å se om operasjonen var vellykket.

Etter dette ble mannen tatt ut av respirator, men onsdag morgen ble han lagt tilbake i respirator.

Klagde på fotballsparking

Paret og deres sju måneder gamle baby var i Sofienbergparken med venner mandag ettermiddag. 37-åringen ble slått ned da han reagerte på fotballspillere han mente var for nærgående.

Han falt bakover, slo hodet i asfalten og ble liggende, sier mannens samboer, den norske artisten Kohinoor til NTB.

Da politi og ambulanse kom til stedet hadde vennene klart å stable 37-åringen på beina. Han blødde da fra nese, munn og hode.

Blod på asfalt

Mannen blødde kraftig fra ansiktet.

Foto: Caroline Drefvelin

Han var helt i ørska og kom i skade for å late vannet på bakhjulet på ambulansen og foten til sjåføren, som reagerte med å skrike "Du tisser på meg ditt svin! Du skal ikke inn i denne bilen." Da jeg ba om å få navnet hans, satte han seg rett i ambulansen og dro, sier Kohinoor.

Gjerningsmann fortsatt på frifot

Ingen er pågrepet i saken.

Politiet hadde patruljer ute som lette etter gjerningsmannen etter overfallet, uten hell.

Fire vitner ble avhørt tirsdag, og politiet har fått en fyldig beskrivelse av gjerningsmannen.

- Mannen skal være fra Ghana, han er omlag 175 cm høy og rundt 30 år. Han hadde på seg en grønn, todelt t-skjorte den dagen 37-åringen bel angrepet og vide bukser, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til NRK Østlandssendingen.

- Ifølge vitner skal mannen ofte oppholde seg i Sofienbergparken og i parken på Cuba, sier Stølen.

På grunn av de alvorlige skadene 37-åringen fikk etter overfallet, har det ikke vært mulig for politiet å avhøre ham foreløpig.

Ifølge Stølen har politiet jobbet intenst med denne saken i dag, og fortsetter arbeidet utover kvelden.