Hopp til innhold

- Byrådet er komplett udugelig

Oslo kommune greide ikke engang å bruke halvparten av pengene bystyret satte av til investeringer i fjor. Rune Gerharsen (Ap) gir byrådet stryk.

Rune Gerhardsen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

På fem år har pengene på bok økt fra 1,4 til 6,4 milliarder kroner.

- Når de gjennomfører 45 prosent av det som er vedtatt, betyr det at det er mer de ikke får til enn de får til, og det er i seg selv ganske alvorlig, sier Gerhardsen.

Han reagerer også på at byrådet selv mener at kommunen aldri har vært mer effektiv.

- Det er interessant at byrådet selv mener at kommunen aldri har vært mer effektiv enn nå, samtidig som gjennomføringsevnen aldri har vært dårligere. Byrådet viser at de er komplett udugelige til å gjennomføre de tingene bystyret vedtar, sier Gerhardsen.

Frontalangrep

Det var under bystyredebatten om resultatene kommunen oppnådde i fjor, opposisjonen gikk til frontalangrep på byrådets gjennomføringsevne. For fem år siden ble 79 prosent av investeringsmidlene brukt opp, i fjor var tallet sunket til 45 prosent.

Noen av de over seks tusen millionene som sto på bok ved årsskiftet har en naturlig forklaring. Det er for eksempel lenge siden det ble satt av 600 millioner kroner til nytt Munch-museum og hovedbibliotek og 200 millioner til en Fornebubane som er utenfor Oslos kontroll.

LES OGSÅ: Munch-prosess

Men på viktige områder som skolebygg og sykehjem, der behovet er prekært, står det nesten tre milliarder kroner ubrukt.

- Stort press i byggebransjen

Høyres gruppeleder Bård Folke Fredriksen mener likevel at man ikke må glemme at også investeringene som ble gjennomført i fjor er rekordhøye.

Bård Folke Fredriksen
Foto: NRK

- Man må jobbe med å gjennomføre bystyrets investeringsambisjoner, og det bør bli bedre. Men det er viktig å huske at Oslo kommune har tidenes mest ambisiøse investeringsbudsjett, og da er det vanskelig å få gjennomført alt i løpet av bare ett år. Vi må også huske at arbeidsmarkedet i byggebransjen har vært historisk presset og det har vært vanskelig å få tak i kvalifiserte håndverkere, sier Fredriksen.

Gerhardsen synes ikke argumentet er særlig betryggende.

- Det er et lite argument. Men nå er markedet slik at det burde være veldig lett å få det til, men det ser ikke ut til at det kommer mer i gang nå, sier Gerhardsen.

- Men det vet vi vel lite om i dag?

- Det vet vi lite om i dag, men vi har nå erfaringstallene. Dette har blitt dårligere og dårligere år for år. De siste fem til seks årene har det sunket fra 70 prosent gjennomføringsevne som er brukbart ned til 45 prosent, sier han.