Vil ha totalforbud mot fyrverkeri

Byrådslederen i Oslo vil ha et totalforbud mot privat fyrverkeri i byen. Kan ikke forby alt, sier bransjen.

Nyttårsaften i Oslo 2012.

Nyttårsaften Oslo sentrum 2012

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland er sjokkert og opprørt over bildene fra Rådhusplassen på nyttårsaften.

– Det må være mulig for folk å oppsøke Rådhusplassen og markere nyttår uten å risikere å bli beskutt med fyrverkeri. Det er scener vi ikke vil se i Oslo og som vi må sørge for at vi aldri ser igjen, sier Røsland.

Stian Berger Røsland

Byrådslederen i Oslo er sjokkert over bildene fra Rådhusplassen på nyttårsaften og vil forby folk å skyte opp fyrverkeri.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Må bøtlegge

– Rådhusplassen er innenfor Ring 2, og det er forbudt å skyte opp raketter der. Politiet var tilstedet, det er bare å bøtlegge, sier Anders Sture i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd og daglig leder i Svea fyrverkerier.

Han mener politiet må bruke muligheten de allerede har til å bøtlegge.

– Fyrverkeri er en tradisjon på nyttårsaften. En fin tradisjon. Hvorfor skal det være pøblene som misbruker fyrverkeriet, som gjør at man forbyr det? Man bør bøtlegge dem hardt, sier han.

Han er oppgitt over Røslands forbud og mener det er populistisk.

– Det er ikke fyrverkeriet i seg selv, men bruket som er feil. Du kan få slagsmål og krangel med. Man kan ikke forby alt.

Vil ikke være gledesdreper

Det er forbudt å skyte opp fyrverkeri innenfor Ring 2 og i flere år har det vært kommunalt fyrverkeri i byen. Men Røsland mener at dette ikke er godt nok.

– Jeg ønsker ikke å være noe gledesdreper og mange har stor glede og moro av fyrverkeri, men spørsmålet er om vi kan akseptere at det lovlig kjøpes i boder og kiosker over hele byen og så brukes til å sende inn i folkemengder, sier Røsland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Først og fremst et byproblem

Nesten like mange skades av fyrverkeri nå, som før forbudet mot pinnestyrte raketter ble innført i 2008. Det er klart etter at skadene fra nyttårsaften er talt opp. Likevel vil ingen politiske partier forby fyrverkeri.

– Jeg tror det er god grunn til å forskjellsbehandle kommuner. Dette er først og fremst et byproblem. I mindre befolkede områder i Norge så tror jeg ikke at dette er et så stort problem, men det er klart at i en tett by som Oslo er dette problematisk.

Nyttårsaften fyrverkeri

Dette kan bli forbudt i Oslo neste nyttårsaften.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Vil ha debatt

Byrådslederen synes det har blitt verre de siste årene. Han mener folk kjøper mer og voldsommere raketter.

– Man kan heller ikke underslå at mange av de som bruker det er beruset og tildels sterkt beruset.

Nå ønsker byrådslederen debatt om saken, og vil bruke det neste halvåret til å avklare hvordan det kan reguleres. Han vil ha en dialog med bransjen, befolkningen og nødetatene vil han finne

– Jeg mener at de scenene vi har sett tyder på at tiden har kommet for at fyrverkeri på nyttårsaften skytes opp av kommunen og vi andre bruker stjerneskudd.

Dani (23) mistet synet på ene øyet nyttårsaften. Overlege Nils Bull mener tiden er inne for et totalforbud mot fyrverkeri.

Overlege skremt over flere fyrverkeriskader