Utsetter ny test av greske banker

Sentralbanken i Hellas har utsatt nye stresstester av gjeldstyngede greske sparebanker.

ATEbank

Den greske sparebanken ATEbank strøk i EUs stresstest tidligere i sommer.

Foto: Evi Zoupanou / Ap

Den greske sentralbanken har blitt enig med EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken om å utsette testene.

Sju strøk i EUs stresstest

EU gjennomførte en stresstest av 91 store sparebanker i juli. De fleste av bankene sto i testen, og kritikken har siden vært at testen ikke var streng nok. Bare sju banker strøk .

De sju bankene som ikke besto EU-testen strøk fordi egenkapitalen deres ble regnet som for svak til at de kunne klare seg gjennom en ny finanskrise.

Flere har siden vært kritiske til resultatene fra EU-testen, og mener blant annet at kravet til egenkaptial var alt for lav. Markedene reagerte også negativt på EUs test av banksektoren.

Hvis du gir enkle spørsmål på eksamen, får du mange gode resultater , sa Nikos Skourias i det greske meglerhuset Pegasus til nyhetsbyrået AFP etter at resultatene fra EU-testen ble lagt frem.

Enige om å vente med de greske testene

Ifølge sentralbanken har de i sommer konsultert med tre organisasjoner som for tiden jobber med å redde bankene. Rådet var å vente med stresstestene til senere i år.

– Grunnen til å vente er at den egne stresstesten vil komme for tett på den nylige EU-testen, og derfor ikke vil ha noen ny informasjon fra den, heter det i en uttalelse fra sentralbanken.

Fem greske banker sto også i EU-testen, mens en sjette, ATEbank, strøk. Den nye testen av greske banker kan komme om en måneds tid, skriver the Financial Times.