Hopp til innhold

– Som å sende bankene på ferie

EUs stresstest viser at banksektoren er i stand til å overleve økonomiske kriser, mener EUs sentralbank. Men flere finansanalytikere er skeptiske til testresultatene.

Vitor Constancio og Giovanni Carosio

IKKE OVERBEVISENDE: Visepresidenten i Den europeiske sentralbanken (ECB), Vitor Constancio (t.v.) og styreleder i EUs banktilsynskomité (CEBS), Giovanni Carosio, har ikke klart å overbevise alle om at EUs stresstest av banksektoren var streng nok.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Resultatene fra stresstesten viser at banksektoren i EU og eurosonen er motstandsdyktig overfor større økonomiske og finansielle sjokk, skriver Den europeiske sentralbanken i en pressemelding.

I alt 91 banker ble testet i EUs stresstest av banksektoren. Sju av bankene strøk, deriblant fem spanske banker, én gresk bank og én tysk bank.

LES OGSÅ: Syv banker strøk på EUs stresstest

IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn

– Dette er et viktig steg på veien mot økt åpenhet og tillit i markedet, sier IMFs leder Dominique Strauss-Kahn i en kommentar til resultatene fra EUs stresstest for banksektoren.

Foto: Eugene Salazar / AP

Stresstestene ble utført av EUs banktilsynskomité (CEBS) og nasjonale finanstilsynsmyndigheter, i nært samarbeid med sentralbanken.

– Dette er et viktig steg på veien mot økt åpenhet og tillit i markedet, sier IMFs leder Dominique Strauss-Kahn i en kommentar til resultatene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

LES OGSÅ: – Faren for renteøkning redusert

– Så ikke særlig stressende ut

Flere finansnalytikere er på sin side langt mer skeptiske til testresultatene.

– Jeg ser ingenting stressende ved denne testen. Det er som å sende bankene på ferie, sier sjefstrateg Stephen Pope i Cantor Fitzgerald.

– Når alt kommer til alt, ser ikke stresstestene så særlig stressende ut, sier økonom Neil MacKinnon i VTB Capital til nyhetsbyrået Reuters.

– Det ser ut som en hvitvasking, og markedene reagerer skeptisk i første omgang, legger han til.

– Enkle spørsmål, enkle svar

Nikos Skourias i Athen-meglerhuset Pegasus mener kriteriene i testene var relativt milde.

– Hvis du gir enkle spørsmål på eksamen, får du mange gode resultater, sier Skourias til AFP.

ATEbank

ATEbank var den eneste greske banken som ikke besto stresstesten. Flere analytikere lurte på forhånd på om de greske bankene ville klare stresstestene.

Foto: Evi Zoupanou / Ap

At syv banker ikke besto testen, er akkurat mange nok til å gjøre testmetodologien troverdig, mener GFT-analytiker David Morrison. Samtidig er det ikke nok til å overbevise investorene.

Jennifer McKeown, seniorøkonom ved Capital Economics, klarer heller ikke å være særlig entusiastisk:

– Bekymringene om at testene ikke var tøffe nok, vil fortsette å være der.

Nullstilling ikke i scenarioene

I stresstesten er de 91 utvalgte bankene undersøkt mot flere ulike scenarioer. I det verste scenarioet, «adverse», er det moderat resesjon i år og neste år, i tillegg til tap i statsobligasjoner.

McKeown påpeker at muligheten for at land «nullstilles» helt, som følge av en konkurs, ikke engang har blitt vurdert. Det er nettopp et slikt scenario som har bekymret markedene mest.

– Det ser ut til at det har blitt et kompromiss mellom Europas bankregulerende myndigheter. Mange spør seg om lista har blitt lagt altfor lavt, sier Mark O' Sullivan, sjefen for valutahandelsselskapet Currencies Direct.

Han tror testresultatene kan ha stilt flere spørsmål enn de besvarer.

– I de kommende ukene vil det være lånemarkedet mellom bankene som gir oss svaret på om det virkelig er tillit til de europeiske bankene igjen, påpeker O'Sullivan.