NRK Meny
Normal

Storberget: – Ikke blankofullmakt til å bruke penger på terrorsaken

Regjeringa kommer med mange ekstra penger i forbindelse med terrorsaken i sitt statsbudsjett, men justisminister Knut Storberget avviser at det bare er å bruke penger fritt i forbindelse med saken.

Knut Storberget presenterer justisbudsjettet 2012

Justisministeren kunne stolt legge fram statsbudsjettet for justissektoren, og det på bursdagen sin.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I sine pressemeldinger har Justisdepartementet kommet med så store tall som over 2 milliarder kroner mer til trygghet og beredskap.

Bursdagsbarnet Knut Storberget var tydelig stolt da han presenterte sin del av statsbudsjettet i ettermiddag.

– Jeg er stolt over å bevilge 2,7 milliarder kroner mer til justissektoren. Det er et historisk løft, sa justisministeren til NRK.

– Skal kunne håndtere annen kriminalitet også

Mange av disse pengene kan knyttes til terrorsaken og Storberget fortalte at alle utgifter med å etterforske terrorhandlingene skal dekkes ekstraordinært.

– Vi har valgt å fullfinansiere det arbeidet som Oslo politidistrikt gjør med etterforskning av terrorangrepene, og i tillegg får de ekstra penger til andre oppgaver. Dermed går det nærmere en kvart milliard bare til Oslo, og man kan da håndtere den vanskelige straffesaken samtidig som man tar seg av kriminaliteten i Oslo for øvrig, sier Storberget.

Fram til 15. september hadde politiet brukt nesten én million kroner på terrorsaken om dagen – totalt 45 millioner kroner.

Storberget vil likevel ikke si at det ikke skal stå på penger, og at politiet bare kan bruke penger til denne saken som de selv vil.

Er det blankofullmakt til å bruke penger i denne saken?
– Det er det ikke. Vi har en god dialog med Oslo politidistrikt og involverte særorganer, og man skal gjøre dette utfra hva som er nødvendig og ikke strekke det lengre enn det, svarer justisministeren.

Vakthold ved regjeringskvartalet 23. juli 2011

De første dagene var det ekstra mange politifolk ute i gatene. Lønn og andre personalkostnader gir store ekstraregninger til politiet i terrorsaken.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Fokus på politi

Allerede i setning nummer to dro finansminster Sigbjørn Johnsen fram terrorangrepene mot Norge den 22. juli da han la fram statsbudsjettet i Stortinget i dag.

– Dette budsjettet er blitt til i omgivelser av uro og stor usikkerhet. Derfor er stabilitet og forutsigbarhet viktig, sa finansminister Sigbjørn Johnsen.

Les alt om: Statsbudsjettet 2012

Regjeringen har vært klar på at budsjettet for fellesskapets pengebruk det neste året er blitt preget av terroren som rammet Norge i juli. Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det klart allerede i trontaledebatten.

– I statsbudsjettet som kommer torsdag, vil vi styrke politiets beredskapstropp og Politiets sikkerhetstjeneste, sa Stoltenberg før han tok på seg ansvaret for alt som ikke fungerte helt som det skulle den 22. juli.

Les også: Her er budsjettets hovedpunkter

I budsjettet kom det også mange penger som kan knyttes til terrorsaken. Totalt for alle sektorer kom det 675 millioner kroner til rene terrortiltak.

For politiets del kom det ekstra penger til blant annet:

  • full dekning med ekstra penger til etterforskningen i Oslo politidistrikt
  • styrking av politihelikoptertjenesten
  • styrking av PST
  • styrking av beredskapstroppen og Oslo politidistrikt generelt
  • videreføring av ekstrastillinger som politiet fikk etter 22. juli

Les alt om: 22. juli-budsjettet

Budsjettet for justissektoren og satsningen har likevel møtt kritikk.

Savner penger til politiet utenfor Oslo

Arne Johannessen

Arne Johannessen var ikke fornøyd selv om han av mange ble kalt budsjettvinneren.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Politifolkenes fagforeningsleder Arne Johannessen var raskt ute å kalte budsjettet for en skuffelse. Han mente at mer penger var vel og bra, men at de ikke nødvendigvis var riktig brukt.

– Dette budsjettet vil bety svekket beredskap. Fokuset på beredskap har i det siste vært stort, men beredskap er mer enn helikopter og Oslo. Vi må tenke på hele Norge som skal ha en god beredskap, sa Johannessen til NRK og etterlyste mer penger til å drive vanlig politi over hele landet.

Les mer om: «Budsjettvinneren»: – Vil bety svekket beredskap

Dette mener Knut Storberget at fagforeningslederen ikke har dekning for å påstå.

– Det kan ikke bli mer galt enn å si at det bare kommer penger til Oslo-politiet. Arne Johannessen må lese budsjettet, sier Storberget til NRK.

Justisministeren mener budsjettet hans har flere gode satsninger også for distriktspolitet.

– Den store satsningen er ikke en spiss satsning, det er en satsning på distriktene. Vi skal bygge nødnett over hele landet, og nå er det resten av landets tur for Oslo er allerede utbygd. En stor distriktspolitisatsning, var justisministerens klare svar til en misfornøyd fagforeningsleder.