NRK Meny
Normal

Spår august-boom som normalt

Prisgaloppen har bremset opp, men både meglere og banker venter en hektisk høst på boligmarkedet. – Det blir mer aktivitet og prisene går opp når ferien over. Det er ikke annerledes enn vanlig, sier Bruce.

bolig
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Christian Dreyer

Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening mener dagens marked er mer normalt enn prisgaloppen i 2011 og 2012.

Foto: Jørgen Eide / NRK
Erik Bruce, sjefsanalytiker i Nordea Markets

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets, ser så langt ingen tegn på at uroen i Europa slår inn i det norske boligmarkedet.

Foto: Simon Solheim / NRK
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom i Swedbank First Securities, Harald Magnus Andreassen, tror prisfallet kommer, men ikke riktig ennå.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / First Securities Foto

En rolig sommer på boligmarkedet har ført til spekulasjoner om hvorvidt krisen i Europa også har nådd Norge. Men verken bankene eller eiendomsmeglerne ser noen faretruende tendenser så langt.

De spår en nokså normal august – altså høy aktivitet i markedet:

– I mai-juni går folk ofte lei av visninger og det roer seg. Folk tar ferie og er klare til å handle i august. Vi forventer høy aktivitet med mange boliger til salgs, men også kjøpere, sier Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Ingen eurokrise-tegn

Han mener det rolige markedet før sommeren er en normal oppbremsing.

– Det var unormalt mange boliger i omløp i 2011 og 2012. Vi har blitt vant til at boliger rives vekk, mens vi de siste månedene har sett en noe lavere omsetningstakt. Jeg mener det vi har nå er mer normalt, sier Dreyer.

Han sier at man så langt ikke har sett klare tegn til at eurokrisen har nådd Norge.

– Men den eneste effekten så langt er lav rente, som har satt mer fart i det norske markedet.

Fortsatt vekst, men roligere

Heller ikke Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, tror at nedkjølingen skyldes krisen i Europa.

– Dette handler mer om at prisene har nådd toppen enn om krisen i Europa, tror Bruce.

Han tror prisnivået nå er så høyt at folk blir mer forsiktige med å by over takst og kaste seg inn i aggressive budrunder.

– Markedet er selvoppfyllende. Før var det viktig å handle med én gang, fordi prisene steg raskt. Nå tenker folk at de har bedre tid. Det er en annen og mer avdempet stemning.

– Ikke krakk

Spådommen Nordea har for høsten, er en svak vekst – nært null.

– Vi ser en lavere omsetningstakt og prisene har flatet litt ut. Men jeg tror ikke på noe kraftig krakk. Forholdene ligger fortsatt godt til rette med lave renter, lav arbeidsledighet og god inntektsvekst. Jeg tror ikke vi får noen kraftig nedgang før renten eller arbeidsledigheten stiger, sier Bruce.

Også han tror august vil følge vanlige sesongmønstre.

– Det blir mer aktivitet og flere kjøpere når ferien over. Prisene går opp etter sommeren, det er ikke annerledes enn vanlig, sier Bruce.

Overdrevne varsler

Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities venter også en moderat prisvekst i august, litt roligere enn vanlig.

– Vår spådom er en vekst på et sted mellom 0,2 og 0,4 prosent. Det tilsvarer en årsvekst på 5 prosent, sier Andreassen.

Han mener varselsignalene som ble sendt ut i mai og juni var overdrevne.

– Omsetningstallet var høyt, og det er ikke noen økning i usolgte boliger. Derfor tror jeg heller ikke det finnes et kjempeoverheng som knuser markedet i august. Nå tror jeg boligprisen vil fortsette å stige forsiktig, for deretter å synke litt, spår Andreassen.

– Ville aldri investert i norsk bolig

Men han holder fortsatt fast på én ting:

– Det siste jeg ville investere i var norsk bolig! Avkastningen på utleie er for lav, og vi kan være på vei inn i omslaget. Mange kjøper fortsatt med håp om prisøkning, og det er skummelt, advarer Andreassen.