Hopp til innhold

- Halvering av oljeprisen vil ikke knekke boligmarkedet

Boligprisene i Norge kommer ikke til å falle dersom økonomien utsettes for et oljeprissjokk. Det hevder en ny analyse fra Senter for monetær økonomi (CME) ved BI. Men de som står bak analysen tror ikke helt på resultatene selv.

Boligsalg

Det blir ikke noe fall i boligprisene selv om oljeprisen skulle falle kraftig og bli liggende lav lenge, ifølge en ny analyse.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I regi av Senter for monetær økonomi ved BI har Danske Banks sjefstrateg Bernt Christian Brun fått lov til å leke seg med SSBs modeller for norsk økonomi.

Han stilte spørsmålet: Hva skjer med boligprisene i Norge dersom oljeprisen halveres, forventningene reduseres og investeringene på norsk sokkel kuttes til det halve?

Bernt Christian Brun, sjefstrateg i Danske Bank

Bernt Christian Brun, sjefstrateg i Danske Bank

Foto: Johan B. Sættem

Svaret er: Oppsiktsvekkende lite, dersom man skal tro den økonomiske modellen for beregning av boligpriser som SSB opererer med.

– Modellene sier at det vil skje overraskende lite. Det vi ser for oss som et ganske brutalt sjokk for norsk økonomi, vil medføre en redusert prisvekst på 5 prosentpoeng de neste tre årene, sier Brun til NRK.no.

LES OGSÅ: Trur ikkje på fall i bustadprisane

I SSBs siste analyse av norsk økonomi anslår byrået at boligprisene kommer til å stige med 11 prosent i perioden fra 2013-2016.

– Modellberegningene viser at det fremdeles vil være en prisvekst, som i stedet for å være 11 prosent blir 5 prosent. Med andre ord ikke et senario som menigmann trenger å være veldig nervøs for, sier Brun.

Det er driftsbalansen som blir hardest rammet, med et fall i løpet av treårsperioden på 80 prosent.

Effektene på BNP, lønninger og realdisponible inntekter blir bare moderat lavere enn referansebanen.

Senest forrige uke serverte NRK nyheten om at økonomer mente at kraftige oljeprisfall kunne føre til store fall i boligprisene, spesielt i de største byene. Dagens analyse står dermed i direkte motstrid.

LES OGSÅ: Oljepris kan føre til boligprisfall

– Trolig mer dramatiske konsekvenser

– Men dette tyder på at norske boligpriser er nærmest immune mot et oljeprissjokk. Bør vi tro på det?

– Det er det modellen sier. Jeg tror konsekvensene vil være mer dramatiske enn det, og jeg tror at effekten på norsk økonomi kommer til å være sterkere enn det SSBs modeller synes å legge til grunn, sier han.

En motforestilling mot modellen er hva som skjer dersom kredittmarkedet på nytt fryser til, og bankene stenger utlånskranene.

– Hva skjer da? Hvis bankene ikke lenger kan gi lån til meningmann fordi de ikke får finansiert seg. Hvis den effekten er sterkere enn det SSB legger til grunn, er det absolutt noe som kan knekke boligmarkedet, mener Brun.

– Så man bør ikke slå seg helt til ro med at boligmarkedet er immunt mot oljeprissjokk?

– Jeg gjør det i hvert fall ikke selv, sier Bernt Christian Brun i Danske Bank.

LES OGSÅ: Storbritannia: Oljeprisfiksing må straffes hardt

– Forventninger om fallende boligpriser kan føre til raskere fall

Forsker Torbjørn Eika

Forskningsleder Torbjørn Eika i SSB

Foto: Kristian Elster / NRK

Så da stilte NRK spørsmål til SSB om de selv tror at deres egen modell gir riktig svar på hva som vil skje i et senario med halvert oljepris og halverte investeringer på sokkelen.

– Forskningsleder Torbjørn Eika i SSB, bør vi tro på at det blir små utslag for boligprisen dersom oljeprisen halveres, oljeinvesteringene halveres og forventingene gruses?

– Nei, jeg tror at boligprisutslagene kan bli noe større enn det vi så her i dag. Det har både med hvordan modellen er blitt brukt og hvordan forventningene påvirkes. Jeg tror at forventningen om at boligprisene skal gå ned kommer til å føre til at de raskere går ned, før mer fundamentale forhold trekker i samme retning, sier Eika.

Han tror at dersom man ser resultatene for norsk økonomi mer over tid, vil beregningene gi et godt bilde av det som vil være realitetene i et slikt senario.

- Det kan være verdt å reflektere over hva som gjør at det ikke går verre i beregningene. Med en fallende oljepris på grunn av økt tilbud vil det stimulere den økonomiske utviklingen i resten av verden. Vi vil få positive impulser mot norsk økonomi og ikke negative, sier forskningslederen.

Så da er det kanskje ikke så godt å vite hva man skal tro, når heller ikke SSB tilsynelatende tror helt på resultatene som kommer ut av sin egen modell.