NRK Meny
Normal

Sjokoladekrise i Europa

Etterspørselen på kakao stuper i Europa. Krisen i eurosonen har gjort folk forsiktige selv med sjokoladen, mener analytikere.

Sjokolade

Europeiske forbrukere holder så tett på lommebøkene sine at de ikke lenger lar seg friste av sjokolade.

Foto: CRIS BOURONCLE / Afp

Tall som ble presentert torsdag viser rekordfall i etterspørselen for kakao i Europa. Samtidig melder de store sjokoladeprodusentene i Europa at salget stuper.

Sjokoladesalget har tradisjonelt holdt seg stabilt både i oppgangs- og nedgangstider.

Mens luksusvarer er det første folk kutter ut når de får dårlig råd, har sjokolade tilsynelatende falt inn i kategorien «nødvendighetsartikler».

Nå ser det imidlertid ut til at krisen i eurosonen har blitt så omfattende at folk også har blitt nødt til å knipe inn på sjokoladeinnkjøpene.

Kraftig nedgang

Torsdag la European Cocoa Association (ECA) fram tallene for forbruket av kakaopulver i andre kvartal i Europa.

Tallene viste det kraftigste fallet som er blitt registrert noensinne, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kakaoforbruket falt med 17,8 prosent sammenliknet med fjoråret, til 292.551 tonn. Nedgangen er langt verre enn selv de mest dystre spådommene, som var på 12 prosent.

– Det er uten tvil det verste resultatet noensinne. Det reflekterer situasjonen for etterspørselen i Europa, sier direktør for den spanske kakaoleverandøren Natra Cacao Javier Almela til Reuters.

Kutter ned

Flere analytikere kobler fallet til de økonomiske problemene i eurosonen. Nå frykter man at det skal falle ytterligere.

En undersøkelse i kriserammede Spania i juni, viste at bare 44 prosent av forbrukerne syntes at sjokolade var verdt pengene de betalte.

– Resultatene viser folk trolig vil kutte ned på innkjøpet av noen typer sjokolade, sier analytiker Marcia Mogelonsky i Mintel til Reuters.

Krise i markedet

Fallet i etterspørselen på kakaopulver står i stil med rapporter fra de store sjokolademarkedene i Eruopa.

I Tyskland, som er kjent for høyt sjokoladeforbruk, falt salget med 7,3 prosent i årets første kvartal.

Sveitserne spiser mest sjokolade i verden, men også her merker man krisen. I Sveits falt sjokoladesalget med 8 prosent i perioden januar-april, ifølge Reuters.

På verdensbasis ser forbruket mer stabilt ut, mye takket være vekstøkonomier som Brasil og Kina. Men de nye tallene fra Europa har også ført til at prognosene for verdensmarkedet er blitt nedjustert.