NRK Meny
Normal

Obama sier han tror på Italia

USAs president Barack Obama ringte i kveld til Italias president for å slå fast at han har full tillit til landets ledelse.

Barack Obama

Barack Obama ringte torsdag til Italias president for å uttrykke tillit til at landet raskt klarer å få på plass en ny regjering.

Foto: Susan Walsh / Ap

Under en pressebrifing i Washington kom det fram at Obama tidligere i dag ringte Italias president Giorgio Napolitano for å uttrykke sin fulle støtte. Han gjorde det klart at han tror Italia vil klare å gjennomføre reformer som vil roe markedene.

Mario Monti og Giorgio Napolitano

Mario Monti (til venstre) kan i løpet av helgen bli Italias neste statsminister. Her sammen med Italias president Giorgio Napolitano.

Foto: Enrico Oliverio / Ap

Obama sa at han hadde tiltro til at Italias ledelse får på plass en midlertidig regjering som kan iverksette et aggressivt reformprogram for å gjenskape tillit i markedet.

Duket for Monti

Tirsdag sa statsminister Silvio Berlusconi at han går av som statsminister. Ennå er det ikke klart når dette skjer, eller hva slags overgangsstyre det kriserammede landet får.

Berlusconi har insistert på at det holdes nyvalg så snart han går av, men flere analytikere tror at han heller vil la en teknokratregjering overta for å raskt få på plass hissige innstramminger.

Tidligere EU-kommisær Mario Monti er det navnet som nevnes oftest som en naturlig leder for en slik regjering. Også Berlusconi sier at Monti kan være rett mann for Italia nå.

Kan få ny regjering søndag

Onsdag førte markedets manglende tro på landet til at renten på italienske statsobligasjoner galopperte til godt over 7 prosent, noe som er et nytt toppnivå – samtidig som verdens børser raste. Markedene har roet seg noe etter at det framstår som mer og mer sannsynlig at Monti overtar.

Ifølge flere politiske kilder kan en ny regjering under ledelse av Monti være klar søndag eller mandag. Den nye samlingsregjeringen vil trolig bestå av ministre fra både Berlusconis parti PDL, fra flere sentrumspartier og fra det sosialdemokratiske partiet.

Det populistiske partiet Lega Nord, som har vært Berlusconis nærmeste samarbeidspartner, har imidlertid sagt at det ikke vil støtte Monti, skriver NTB.