NRK Meny
Normal

Kan han mane Italia til ro?

At Berlusconi går av, løser på ingen måte Italias dype krise. Spørsmålet er hvem som kan få landet på rett kjøl.

Mario Monti

De fleste analytikere håper at den 68 år gamle Mario Monti kan bli lederen av en overgangsregjering i Italia.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Dagen etter at statsminister Silvio Berlusconi svært overraskende annonserte at han trekker seg, går nå debatten i landet om hva som skal skje videre.

Og landet er preget av den alvorlige og dramatiske politiske situasjonen landet befinner seg i.

Landet sliter med en gigantisk gjeld på 1900 milliarder euro, samtidig som det er få tegn til tillit til at landets økonomi kan snus.

Rentene stiger videre

 Silvio Berlusconi

Statsminister Silvio Berlusconi fortalte i går at han trekker seg fra jobben. Noen frykter at han vil drøye i det lengste med å gå av for å ramme opposisjonen.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

I formiddag gjorde europeiske børser et lite gledesbyks over at Berlusconi sier han trekker seg, men dette snudde seg da det kort tid etterpå det kjent at 10-årsrenten på italienske statsobligasjoner har galoppert til godt over 7 prosent, noe som er et nytt toppnivå. Dette regnes også som et smertenivå for hva Italia klarer å hanskes med.

Den italienske statskassen tømmes raskt, og kombinasjonen mellom høy rente og lav vekst gjør at markedet ikke ser lyset i tunnelen. Uten nye reformer og kraftige kutt – som kan gjenskape troen på Italia – kan landet bli det neste Hellas.

NRKs europakorrespondent Hege Moe Eriksen, som nå er i Roma, sier at det hersker en alvorstynget stemning i landet.

– Tidligere har man heist litt på skuldrene av de mange skandalene rundt Berlusconi, men nå er noe endret. Krisen er i ferd med å feste grepet. Alle er enige om at det er nok ord, nå trenger vi handling. Men hvem kan få landet på rett kjøl?

Disse kan bli statsminister

Giorgio Napolitano

President Giorgio Napolitano må bestemme om Italia skal få en overgangsregjering eller om det skal skrives ut nyvalg nå.

Foto: KURT DESPLENTER / Afp

Dette er tre av de viktigste kandidatene til å bli ny statsminister inntil et nyvalg blir gjennomført:

  • Angelino Alfano

Berlusconi slår fast at han blir statsministerkandidaten for deres sentrum-høyre-allianse. Han er partileder for PDL, tidligere justisminister og regnes for å være Berlusconis arveprins. Samtidig kan han tas på å være for nært knyttet til Berlusconi, og som justisminister skal han ha sagt ja til lover som kunne beskytte den avtroppende statsministeren.

  • Mario Monti

Flere observatører mener det beste som kan skje Italia er at den tidligere EU-kommissæren blir ny statsminister i en overgangsregjering, styrt av teknokrater. Monti nyter stor innflytelse i Europa og eurosonen, og det forventes at han har den rette tyngden og innsikten som skal til for å presse gjennom tøffe reformer i landet.

  • Gianni Letta
Angelino Alfano

Angelino Alfano er Berlusconis kandidat til å etterfølge ham som statsminister.

Foto: Pier Paolo Cito / Ap

Nær samarbeidspartner av Berlusconi, og ifølge Reuters en av de viktigste spillerne i italiensk politikk. Nyter bred respekt, men Berlusconis kritikere vil si at han sitter for nært den omstridte statsministeren.

Blant opposisjonen er det lederen for Italias sentrum-venstreorienterte opposisjonsparti Demokratene, Pier Luigi Bersani, som trekkes fram som den mest samlende skikkelsen.

Frykter Berlusconi blir sittende lenge

Det er nå uklart hva slags regjering landet får. Det er opp til president Napolitano å avgjøre om det skal utnevnes en ny regjeringsleder, eller om det skal skrives ut nyvalg. Han skal ha samtaler med alle politiske partier etter at budsjettreformen er vedtatt i parlamentet.

Berlusconi sier til avisen La Stampa at han går av så snart reformpakken er vedtatt, og han ser for seg et nytt valg i februar – og at han selv ikke kommer til å være kandidat da.

Pier Luigi Bersani

Pier Luigi Bersani er blant opposisjonens fremste statsministerkandidater. Han kan bli ny statsminister etter et nyvalg.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Men det kan være et spørsmål hvor lang tid det tar før Berlusconi faktisk forlater statsministerstolen.

Italiaekspert Simen Ekern sier at de mest pessimistiske kommentatorene i italiensk media tror at det kan trekke ut i langdrag før Berlusconi faktisk går av.

– De tror at han har pønsket ut en plan for å bli sittende til det skrives ut nyvalg for å ødelegge for opposisjonens ønske om å opprette en mer upolitisk overgangsregjering, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt