NRK Meny
Normal

Frykt for ny resesjon i Europa til neste år

De europeiske landene risikerer å gå inn i en ny økonomisk nedgang i 2012, spår, EUs økonomikommisær Olli Rehn.

Olli Rehn

Det er få lyse utsikter for den europeiske økonomien i året som kommer, sier EUs økonomikommisær Olli Rehn.

Foto: HRVOJE POLAN / AFP

Den nyvalgte sjefen for den europeiske økonomien sa torsdag at den onde sirkelen med statsgjeld, sårbare banker og mindre forbruk vil føre til ny nedgang i økonomien.

– Veksten har stoppet opp i Europa, og det er fare for en ny resesjon, sa Rehn da han la fram freamtidsutsiktene for Eurosonen og EU for de neste to årene.

Lavere vekst enn ventet

EU har tidligere anslått en vekst på 1,6 prosent i 2012, men den pågående krisen i Hellas har ført til at man nå forventer en mer beskjeden vekst på 0,6 prosent.

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for EU økte i 2011 med 1,6 prosent, mens det neste år er ventet å stige 0,6 prosent.

I Italia hvor Silvio Berlusconi denne uken varslet sin avgang , er det forventet en stillstand i veksten til neste år på 0,1 prosent.

– Det som skjer i Italia, er en advarsel til ethvert land, enhver regjering som ikke har en troverdig plan for hvordan man skal håndtere for stor gjeld og for store underskudd, sa britenes statsminister David Cameron torsdag.

Strammere budsjett

For kriselandet Hellas er det ventet at statsgjelden til neste år vil utgjøre 200 prosent av BNP.

EU advarer også Frankrike om at landet må gjennomføre enda større kutt og flere tiltak for å redusere budsjettunderskuddet i 2013.

Franske myndigheter varslet nylig at landet vil spare inn 65 milliarder euro – drøye 500 milliarder kroner – innen 2016. De første par åra skal det ifølge planen spares inn 18,6 milliarder euro. Landets budsjettunderskudd utgjør rundt 3,1 prosent av BNP.

– Når det gjelder 2013, er det nødvendig med ytterligere tiltak for å rette opp dette store underskuddet, sier Rehn.