Hopp til innhold

Gass-Norge tjener milliarder på tsunamien

Norge tjener enormt på urolighetene i verden. Opptøyene i Midtøsten har allerede gitt en kraftig oppgang i oljeprisen, og nå stiger gassprisene hurtig etter katastrofen i Japan.

LNG-skip

Atomkraft har fått seg en støyt etter tragedien i Japan, noe som kan gjøre eksport av norsk LNG-gass mye mer lønnsomt enn tidligere antatt.

Foto: Allan Klo

I år kan derfor den norske staten regne med å tjene flere titalls milliarder kroner mer på gassproduksjonen, sier markedsanalytiker Lill Sandvik i Bayerngas Norge.

- Gassprisene i Europa har doblet seg hvis vi regner med at Norge selger omtrent halvparten til spotpriser. En slik dobling av prisen vil tilsi en ekstra inntekt for Norge på 50 milliarder på et år, sier hun til NRK.


Les også: Kan tene 50 ekstra oljemilliardar

Les også: - Ofrer sine liv ved kraftverket

Prishoppet har vært særlig sterkt etter at jordskjelv, tsunami og atomulykkene rammet Japan.

- VI har satt en kraftig prisoppgang i gassmarkedet i Europa – på mellom 12 og 14 prosent siden torsdag, sier Sandvik til NRK.

Helikopter dropper vann i Fukushima Japan

Bildet viser et helikopter fra det japanske militæret som dumper vann over reaktor 3 ved Fukushima-kraftverket torsdag morgen norsk tid.

Foto: Ap

- Gass vil erstatte atomkraft

Og markedsanalytikeren er ikke i tvil om at prisene nå vil holde seg.

- Når Japan trenger mer gass framover for å dekke opp for kjernekraftverkene som er nede, vil det bli et større behov for gass.

Det har også Statoil merket seg. Energiselskapet er Europas nest største gassprodusent.

Bildet er dynamisk og vi følger markedsutviklingen nøye, sier pressekontakt Morten Eek til NRK.

Konsernsjef Helge Lund sier til Dagens Næringsliv at verden trenger mer energi som følge av den sterke veksten i Asia.

- I Japan vil gass bli erstatter for atomkraft i forsyningen av elektrisitet og katastrofen vil ha størst effekt på gassmarkedet, sier han.

Optimistisk på gassens vegne

Dermed er situasjonen snudd på hodet i løpet av kort tid. NRK har i det siste satt søkelyset på de svært lave gassprisene, som ga dystre utsikter for Norges gassformue. En rekke gasseksperter var bekymret.

At det var altfor mange som ville selge gass, skyldtes særlig at store mengder amerikansk skifergass oversvømmet markedet. Men atomproblemene nå skaper økt gassetterspørsel - og ikke bare fra japanerne.

- Kjernekraft har vært populært de siste årene. Mange land har snakket om å bygge kjernekraft for å få ned CO2-utslippene. Men jeg tror frykten for kjernekraft vil øke framover, sier Sandvik.

Denne frykten har allerede rammet Tyskland og Sveits, som har annonsert at flere atomanlegg nå skal stenges.

- Rask LNG-import

Hun venter derfor mer bruk av gasskraft, som hun hevder er det mest miljøvennlige alternativet.

Ikke alle vil være enige i at gass er det grønneste alternativet, men få kan betvile at det er energien som raskest kan erstatte bortfallet av kjernekraft. Såkalte LNG-skip kan hurtig levere store mengder flytende naturgass.

- LNG-importanleggene i Japan er ikke ødelagt, så der kan man importere LNG raskt igjen. Det er også raskere å bygge gasskraftverk enn andre typer kraftverk.