NRK Meny
Normal

– Dominoeffekt om Hellas forlater euroen

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, forsøker å berolige markedene etter at det oppsto rykter om at Hellas var på vei bort fra euroen. Viktig at eurosonen står sammen, sier hun.

Angela Merkel under et møte i Bergedorfer forum

Angela Merkel forsøker å berolige markedet etter bekymring om euro-exit for Hellas.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Frykten over at Hellas er i ferd med å trå utenfor eurosonen etter de mange månedene med økonomisk trøbbel, har skapt uro i markedene, skriver BBC.

– Øverste prioritet nå er å unngå en ukontrollert konkurs, for det ville ikke bare gå ut over Hellas. Faren for at det vil ramme alle, ihvertfall mange land - er veldig stor, sier Merkel til den tyske radiostasjonen RBB.

Merkel er åpen om at hun frykter at den økonomiske situasjonen som Hellas er inne i, kan ramme flere land i eurosonen.

– Jeg har gjort det veldig klart at alt må gjøres for at eurosonen holder sammen politisk. Hvis ikke kan vi raskt få en domino-effekt, sier hun.

Les også: – Hellas har penger fram til oktober

Verdensmarkedene reagerer

Aksjemarkedene verden over ble rystet mandag etter at Tysklands finansminister Philipp Roesler uttalte at grekerne burde starte en «kontrollert unnlatelse» av sin store gjeld.

Det europeiske aksjemarkedet fortsatte å falle i dag. Den franske Cac-indeksen gikk ned 1,8 prosent og BNP Paribas falt med 8 prosent.

Merkel prøver imidlertid å snu trenden ved å forsikre markedene.

– Det jeg hører fra Hellas er at regjeringen nå ser ut til å skjønt tegninga og setter i gang tiltak for å bedre situasjonen.

Grekerne lover stadig nye kutt

Til tross for de enorme utbetalingene fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) forblir Hellas' økonomiske helse svært kritisk.

Regjeringen i landet har flere ganger de seneste dagene lovt å sette fortgang i planene for å utføre kutt i offentlig sektor. Søndag innførte de blant annet en ny eiendomsskatt i landet.

De nye tiltakene skjer dels for å sikre at de får en ny utbetaling fra EU og IMF.