NRK Meny
Normal

– Hellas har penger fram til oktober

Visefinansminister Filippos Sachinidis ser ikke optimistisk på fremtiden til gjeldstyngede Hellas. Ifølge ham har landet penger nok kun til å klare seg i noen uker til.

Hellas

Tidligere i sommer fikk grekerne utbetalt sin femte delutbetalingen fra EU og Det internasjonale pengefondet. Nå er den sjette utbetalingen på vei.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Sachinidis understreker behovet for at landet skal kunne kvalifisere til den neste utbetalingen av EU og Det internasjonale pengefondets økonomiske hjelp, skriver Reuters.

– Vi må forsikre oss om at landet kan fortsette å fungere uten problemer, sa han i et intervju med TV-kanalen Mega da han ble spurt om regjeringen får til å utbetale lønninger og pensjoner i tida som kommer.

Les også: EU, IMF og Hellas enige om spareplan
Les: Euro-redningsplanen sender børsene i været

Hellas' internasjonale långivere truet i forrige uke med å holde tilbake den sjette utbetalingen til landet på om lag 8 milliarder euro, i overkan av 62 millliarder norske kroner på grunn av deres gjentatte skatteforsinkelser.

Den greske regjeringen introduserte på søndag en ny eiendomsskatt for å sikre seg at de møter budsjettmålene og kvalifiserer for utbetalingen.

Olli Rehn som er EUs finanskommisær mente det var et bra trekk, som kommer en lang vei i å møte landets mål.

Les mer: Låner Hellas 12 milliarder euro

Like før sommeren gikk Hellas med på å gjennomføre budsjettkutt på til sammen 218 milliarder kroner over de neste fem årene.

– EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Hellas har oppnådd enighet om en tilfredsstillende avtale om en rekke tiltak for å minske budsjettunderskuddet for årene 2011-2014, heter det i en kunngjøring fra kommisjonen.