NRK Meny
Normal

Avskriver Kjøll-krav

PR-byrået Geelmuyden & Kiese avskriver restkravet til Berit Kjøll for bistand under striden mellom staten og Aker. - Jeg er svært glad, sier Kjøll.

Berit Kjøll

HAR IKKE RÅD: Berit Kjøll har gjort det klart at hun ikke klarer å betale regningen til pr-hjelp hun har pådratt seg som statens representant i Aker Solution.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Berit Kjøll representerte staten i Aker-saken. Nå mener staten hun må betale en medie-regning på nær 400.000 kroner. Men pr-byrået opplyser i dag at de avskriver mesteparten av dette beløpet.

– Vi har et prinsipp i Geelmuyden. Kise. Vi krangler aldri om faktura med kunder. Det har vi aldri gjort, sier Hans Geelmuyden til NRK.

Les også: Dekker 375.000 av Kjølls regning
Les også: 740.000 kroner på rådgivere
Les også: Berit Kjøll trekker seg
Les også: Røkke parodierte Sylvia Brustad

- Svært glad

- Jeg er svært glad for at denne saken har funnet sin avklaring, skriver Berit Kjøll i en epost til NRK.

- Jeg er fortsatt av den oppfatning at Nærings- og Handelsdepartementet skulle ha dekket hele regningen fra Geelmuyden.Kiese. Den bistand GK har utført har vært meget god, skriver Kjøll.

Ingen hjelp

Berit Kjøll sier hun ønsket å holde lav profil som statens representant i Aker Solution. Det fikk hun ikke lov til.

Næringsminister Sylvia Brustad og Nærings- og Handelsdepartementet (NHD) ba Kjøll om å gå hardt ut mot Kjell Inge Røkke og Aker i media.

Kjøll skal også ha fått beskjed om at departementet ikke kunne yte noen kommunikasjonsfaglig bistand.

Dermed leide statens styrerepresentant inn pr-byrået Geelmuyden.Kiese.

Når regningen kom på bordet, fikk imidlertid både statsråd og departement kalde føtter.

Tar halvparten

– For meg har det hele tiden vært en forutsetning at bistanden i Aker-saken skulle dekkes av staten da det var statens interesser jeg ivaretok. Derfor tok jeg opp spørsmålet om kommunikasjonsfaglig bistand med NHD i begynnelsen av april. Da NHD gjorde det klart at de ikke hadde ressurser som kunne støtte meg, tok jeg, i full forståelse med NHD, kontakt med Geelmuyden.Kiese, sier Kjøll til Dagens næringsliv.

Ifølge avisen sendte Kjøll allerede i slutten av juni i år en e-post med sluttregningen fra pr-byrået.

Den var på voksne 754.000 kroner.

Så ble det stille.

Og først i dag var svaret fra departementet klart: Departementet skulle dekke 375.000 kroner, Kjøll måtte finne penger til å dekke resterende 379.000 kroner. Men nå ettergir altså Geelmuyden og Kiese restbeløpet.

– Det får holde at departementet setter Berit Kjøll i en vanskelig situasjon, om ikke Geelmuyden. Kise. også skulle gjøre det, sier Geelmuyden.

– Ikke grunnlag

Ifølge Brustad hadde ikke Kjøll noe grunnlag til å anta at departementet skulle dekke regningen etter som de mener det ikke ble avklart på forhånd.

Og til tross for at Dagens Næringsliv sitter på dokumentasjon på at ansatte ved departementet deltok i møter med pr-byrået og Kjøll da saken raste som verst, nekter de for å ha forholdt seg til noen andre enn Kjøll selv.

Sliter med regningen

Dersom Geelmuyden og Kiese ikke hadde ettergitt restbeløpet ville Kjøll ha måttet dekke nær 400.000 kroner for å ha representert departementet i en sak departementet har bedt henne fronte.

Det ville ikke Kjøll hatt råd til.

I en e-post til Nærings- og handelsdepartementet skriver Kjøll:

«Det vil være umulig for meg som privatperson å dekke utgifter av denne størrelsesorden og karakter, og jeg håper derfor på en snarlig og velvillig beslutning knyttet til min forespørsel om kostnadsdekning.»