NRK Meny
Normal

Gresk økonomi krymper for sjette år på rad

Den greske regjeringen legger opp til å bremse budsjettunderskuddet neste år. Én av fire grekere vil stå uten jobb i 2013.

Yannis Stournaras

Finansminister Yannis Stournaras legger mandag fram budsjettforslaget for 2013.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

Det gjeldstyngede landet er på vei inn i sitt sjette år i resesjon, og økonomien vil krympe med 3,8 prosent, skriver Reuters.

I budsjettforslaget som regjeringen legger fram i dag, legges det opp til å redusere budsjettunderskuddet til 4,2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).

Utkastet til budsjettet skisserer et kutt på 7,8 milliarder kroner i den greske økonomien, opplyser en ikke navngitt regjeringskilde til Reuters.

Én av fire uten jobb

Finansminister Yannis Stournaras var i dag i møte med den såkalte troikaen, Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken og Europakommisjonen, for å gjøre de siste finjusteringene på budsjettet.

Grekerne er avhengig av troikaens velsignelse for å få neste utbetaling av kriselånet på 130 milliarder euro inn på konto.

I budsjettet forventes det en arbeidsledighet på 24,7 prosent neste år.

Budsjettkuttene vil spesielt ramme offentlig sektor. Regjeringen vil spare inn pensjons- og velferdsutgifter på til sammen 11,5 milliarder euro over de neste to årene.

Sterke protester

I forkant av fremleggelsen av budsjettforslaget har det vært dager med uroligheter i den greske hovedstaden og ellers i landet.

I forrige uke trakk minst 50.000 grekere ut i gatene for å demonstrere, noe som førte til harde sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Se hvordan demonstranter og aktivister kaster brannbomber mot gresk politi i Athens gater.

NETT-TV: Det var kraftige sammenstøt i Hellas i forrige uke i forkant av budsjettframleggingen.

Noen av demonstrantene kastet brannbomber mot politiet.

Men protestene har vært til ingen nytte, og regjeringen er fast bestemt på å etterkomme kreditorenes krav for å dra landet ut av gjeldskrisa.

Det greske budsjettforslaget skal behandles i nasjonalforsamlingen i midten av desember. Enkelte folkevalgte har allerede annonsert at de vil stemme mot, men budsjettet blir etter all sannsynlighet vedtatt, tror analytikere.

Varsler storstreik

Etter at budsjettplanene ble kjent mandag, varslet de største fagorganisasjonene i Hellas at de på nytt vil gå til streik.

– Vi har ikke noe valg. Vi kan ikke bare sitte og gjøre ingenting, sier Nikos Kioutsoukis, generalsekretær for privat sektor i fagorganisasjonen GSEE.

Han og flere andre fagforeningsledere sier de vil arrangere en 24 timers streik senere denne måneden i protest mot budsjettforslaget, skriver NTB.