NRK Meny
Normal

DnB NOR faller kraftig på Oslo Børs

Aksjekursen i DnB NOR stuper på Oslo Børs etter at landets største finanskonsern la frem resultatene for første kvartal. – Analytikerne har blitt bortskjemte, sier DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

Rune Bjerke

Konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR er fornøyd med bankens resultater for første kvartal. Men det er ikke markedet enig i, og sender aksjekursen ned på Oslo Børs.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Aksjekursen i DnB NOR falt mer enn seks prosent etter at resultatene for første kvartal ble lagt frem fredag. Det uvanlig kraftige kursfallet kom som en følge av at de økonomiske resultatene er langt svakere enn det analytikerne ventet på forhånd.

Resultatet før skatt endte på 3,8 milliarder kroner før skatt. Ifølge TDN Finans ventet analytikerne på forhånd et resultat på 4,6 milliarder før skatt.

Konsernsjef Rune Bjerke er likevel fornøyd med resultatet, og viser til at driftsresultatene for alle forretningsområder er bedre enn i fjorårets første kvartal. Han tar det kraftige kursfallet på børsen med stor ro.

– Jeg har vært DnB NOR-sjef når aksjekursen har vært 14 kroner og når den har vært 91 kroner. Det jeg tenker på er hvordan vi gjør det i den daglige driften, og der er utviklingen positiv. Det vil etter hvert de som investerer i aksjer se, sier Bjerke til NRK.no.

Bjerke mener at det over tid vil være «det som skjer i butikken», som er avgjørende for aksjekursen.

LES OGSÅ: Norsk bank fryser Gaddafi-penger

LES OGSÅ: Pund og dollar på billigsalg

– Liten grunn til å være fornøyd

Men analysesjef Bengt Kirkøen i Fondsfinans mener det er liten grunn for Rune Bjerke til å være fornøyd med resultatene.

– Det er ikke noen grunn til å være fornøyd med et resultat som skuffer markedet så mye, sier Kirkøen til NRK.no.

Han sier at det er svært uvanlig at DnB NOR straffes så hardt av markedet etter en resultatfremleggelse.

Analytikeren mener at markedsaktørene er nervøse fordi DnB NOR har svakere netto rentemarginer enn i fjerde kvartal, samt økte kostnader.

– Analytikerne er bortskjemte

Men Rune Bjerke vil ikke være med på at forventningene til DnB NOR har blitt for høye etter flere gode kvartaler.

– Men jeg tror at markedet og analytikerne har blitt litt bortskjemt ved at vi flere kvartaler på rad har slått forventningene. Dermed reagerer markedet ekstra når man ikke slår forventningene, sier Bjerke.

Klokka 14.30 fredag var aksjekursen i DnB NOR 5,5 prosent lavere enn da Oslo Børs åpnet fredag morgen.

På papiret har dermed DnB NORs aksjonærer tapt anslagsvis åtte milliarder kroner fredag.

Markedsverdien av DnB NOR er i overkant av 130 milliarder norske kroner fredag. Kun Statoil og Telenor har en høyere markedsverdi av de norske børsnoterte selskapene.