NRK Meny
Normal

Pund og dollar på billigsalg

Hvis du liker å dra til England for å shoppe eller se på fotballkamp, er dette virkelig tiden for å dra.

Shopping og fotball

Shopping eller fotballkamp i England kan fort bli billig når pundet er så lavt.

Foto: Carl Court / Darren Staples / Scanpix

Skal du på påskeferie til et land hvor dollar eller pund er valutaen, vil du få mye å rutte med som følge av meget gunstig valutakurs.

Både det britiske pundet som nå har en kurs på 8,8 og dollaren til 5,4 er rekordlavt, hvilket betyr at nordmenn vil få tjukkere lommebok i England og USA.

- Begge valutaene er billige nå. Vi må tilbake til sommeren 2008 for å få en lavere dollar, og da kostet det under 5 kroner dollaren. Pundet var på tilsvarende nivå i mars 2010, men før det må vi helt tilbake til 60-tallet for å få lavere kurs enn vi har i dag, opplyser Maren Elise Romstad, valutaanalytiker i DnB NOR Markets til NRK.no.

LES OGSÅ:

Fotballkamp på påskeaften

Det er veldig varierende hvor ofte nordmenn reiser til England, men blant de ivrigste finner vi supporterne av engelsk fotball.

Den skandinaviske supporterklubben til Manchester United har 39.000 norske medlemmer.

Redaktøren av medlemsbladet deres «United-Supporteren» forteller at de fleste av dem reiser over på kamp en håndfull ganger per sesong.

- De aller ivrigste drar mellom 20 og 30 ganger per sesong, og da er det klart at et lavt pund har mye å si, forteller Lars Morten Olsen, redaktør av «United-Supporteren» til NRK.no.

De fleste av supporterne er ganske prisbevisste, men legger likevel igjen en del penger på fly, fotballbilletter, togreiser, mat og overnatting.

- Noen av dem har bestilt turen for lenge siden, og da er det jo mest flaks for dem at pundet nå er så lavt. Men jeg vil tro at det også er noen som vil benytte anledningen og hoppe på en tur nå i påsken,for å få med seg hjemmekampen mot Everton på påskeaften, sier han.

LES OGSÅ:

Mer for hver krone

Shopping er også gunstig med dagens valutakurs. Merkevarer, sko, vesker og sminke er ofte billigere i England og USA enn her hjemme.

I tillegg kan du få tilbake momsen for det du handler i utlandet når du er borte lenger enn 24 timer.

Men med dagens rekordlave valutakurs vil du få mer igjen for hver krone enn ellers, hvilket gjør det du handler enda billigere.

Med Ryanair får du billetter for 319 kroner og oppover til London - Gatwick, og fra 1krone og oppover hjem igjen nå i påsken.

SAS tar deg til New York for kroner 3241 til, og 3401 kroner hjem igjen.

Les også: Rød eller grønn sone i tollen?

Skyldes mangel på renteoppgang

Romstad fra DnB NOR Markets forklarer at de lave valutakursene skyldes at landene ikke har gitt noen signaler om at de kommer til å heve renten.

- Norge og euro-landene har begynt å heve renten, men USA sier de kommer til å holde renten rekordlav i en periode. Det er ingen signaler om at den skal settes opp, og det samme gjelder for pundet i Storbritannia. Renten er viktig for valutakursen, sier hun.

Det er vanskelig å si hvor lenge denne lave valutakursen vil gjøre det billig for nordmenn å dra på ferie til England og USA, men valutaanalytikeren tror begge kursene vil styrke seg i fremtiden.

- Jeg kan ikke si om det vi skje om tre eller seks måneder, derfor er det ikke mulig å spå om vi vil få et valutafortrinn på sommerferien, men nå er i alle fall både pund og dollar billig for oss her i Norge, legger hun til.

Derfor er en påsketur til New York eller England ingen dum idé. Både hotell, shopping og flyreise kjøpt gjennom britisk eller amerikansk flyselskap vil nå bli billigere for oss enn ellers.

Les også: Billig bikinipåske

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.