Hopp til innhold

Kaos i SAS-forhandlinger

Den ene parten sier forhandlingene er brutt, den andre sier at alt er som det skal være.

Dårlige tider for SAS

USIKRE TIDER: De ansatte og ledelsen krangler så busta fyker. De er ikke engang enige om det er brudd i forhandlingene eller ikke.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

De kabinansatte i den danske delen av SAS har avvist ledelsens krav om lønnskutt.

Les også: SAS-ledelsen er lønnsledende
Les også: - Må ta kontroll over fagforeningene
Les også: - Dei tilsette må ned i løn
Les også: - SAS skulle lagt om for lenge siden

Nå sier de kabinansatte danskene at forhandlingene er brutt.

Det er ikke ledelsen enig i.

– Åpen dør

Der mener de at forhandlingene foregår i beste velgående.

– Vi anser ikke at forhandlingene er brutt og holder døren åpen for CAU (de kabinansattes fagforening, red.anm) til 8. oktober, sier informasjonssjef Bertil Ternert til det svenske nyhetsbyrået TT.

Dette er skjæringsdatoen for forhandlingene. Hva som skjer dersom de kabinansatte ikke banker på døren innen den tid, er det ingen som vet.

Truet med oppsigelser

Det som imidlertid er sikkert, er at forhandlingene kommer til å bli tøffe. CAU har nemlig nektet å gå med på ledelsens krav om å kutte 180 millioner kroner blant annet gjennom lønnskutt.

– Vi har tilbudt å levere 15 prosent i samlede besparelser, og vi har tilbudt å avstå fra lønnsstigning de neste tre årene. Vi har strakt oss så langt som vi overhode kan og enda litt lenger. Men to ting er av betydning: Våre medlemmer skal kunne leve av deres lønn, og de skal ha et arbeidsmiljø som ikke er til fare for deres helbred, sier nestleder Jacob Esposito i CAU til epn.dk .

Det betyr at det fortsatt mangler 110 millioner kroner i kutt før ledelsen kommer ned på det de mener er et nødvendig nivå.

Der i gården har de truet med oppsigelser dersom fagforeningen står fast på sine krav.

Ingen umiddelbare konsekvenser

Kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg i SAS-konsernet sier til NRK at utfallet av forhandlingene ikke vil påvirke konsernets passasjerer verken i Danmark, Sverige eller Norge.

– Det er ingen ting som tyder på at det som skjer i Danmark vil få konsekvenser for passasjerene. Når forhandlingene er ferdig skal konsernet sammenstille resultatet av alle forhandlingene i de tre landene. Dette skal så legges frem for styret i SAS, sier Sonberg.