Hopp til innhold

Gresk storoffensiv mot skattejuks

Greske myndigheter har krevd inn flere titalls millioner euro i ubetalt skatt, opplyser finansminister Yannis Stournaras.

Yannis Stournaras

Finansminister Yannis Stournaras har nulltoleranse for skatteunndragelse.

Foto: Giannis Panagopoulos / Ap

Etter at Den europeiske sentralbanken kunngjorde et nytt program for oppkjøp av statsobligasjoner med nye krav til gjeldstyngede land torsdag, har greske myndigheter gått ut med en advarsel til sine innbyggere.

Les: – Euroen er ikke reversibel
Les: Jubel på børsene i eurosonen

– Det vil ikke være noen toleranse for skatteunndragelse, uansett hvor høytstående de er, sier Stournaras.

Travel Trip Santorini

Santorini er en av de mest populære ferieøyene i Hellas.

Foto: Michael Virtanen / Ap

Skattemyndighetene har slått hardt ned på alt fra hoteller til rockekonserter for å kreve inn ubetalt skatt, og tette et stort hull i budsjettet.

I fjor anslo det greske finansdepartementet at hele 42 milliarder euro ble unndratt beskatning i landet, og nå slår skatteinspektørene ned på både stort og smått, melder Reuters.

Inspektørene har fokusert spesielt på populære feriesteder, og i forrige måned skal rasende restauranteiere ha jaget skatteinspektørene gjennom gatene på øya Hydra.

På ferieøyene Kreta, Korfu og Santorini ble hele 80 prosent av de inspiserte bedriftene funnet skyldig i skatteunndragelse, opplyser finansdepartementet.

Bøtela hatteselgere

Red Hot Chili Peppers

Skatteinspektørene dro på Red Hot Chili Peppers-konsert for å ta hatteselgerne.

Foto: ANTHONY HARVEY / AP

I tillegg har myndighetene frosset formuene til 121 privatpersoner og bedrifter som er under etterforskning.

Aksjer på børsen i Aten og New York, luksuseiendommer og kontoer flere millioner euro og utenlandsk valuta er blant verdiene som er konfiskert.

Private selgere slipper heller ikke unna. På en Red Hot Chili Peppers-konsert i Aten for et par dager siden ble uautoriserte selgere av hatter og flagg hanket inn og bøtelagt med 5000 euro hver.

Inspektørene fra EU og IMF kommer fredag tilbake til Aten for å evaluere arbeidet grekerne har gjort med økonomiske reformer og kutt i underskuddet.

Den greske koalisjonsregjeringen har lovt å kutte utgifter og kreve inn ubetalt skatt i stedet for å kutte i lønninger og pensjonsbetingelser.

Budsjettkuttene på 11,5 milliarder euro er en del av betingelsene EU og IMF stiller for å bidra med en krisepakke på 240 milliarder euro.

Les også: Grekerne ber om mer tid til sparetiltak
Les også: President Hollande: Må snart få en avgjørelse om Hellas