NRK Meny
Normal

EU sentralbank frykter ny krise

Den europeiske sentralbanken ECB frykter ny bankkrise neste år. 25 banker som er kritisk for den økonomiske stabiliteten i Europa er under konstant overvåkning.

ECB
Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Den europeiske sentralbanken ECB frykter at et nytt tilbakeslag i økonomien kan utløse en ny bankkrise i 2010, ifølge den britiske avisen Daily Telegraph.

Avisen siterer Dejan Krusec, som er ECBs ekspert på finansiell
stabilitet. Han sier at de 25 bankene er sterke nok til å tåle
dagens økonomiske krise dersom oppturen kommer i gang igjen raskt.

Frykten er at en langvarig økonomisk nedtur gir en ny og mer alvorlig bankkrise neste år.

Analysesjef Bengt Kirkøen i meglerhuset Fondsfinans tviler på at det er norske banker på ECBs overvåkningsliste.

- Det er tvilsomt at DnB Nor er en av disse bankene, fordi Norge ikke er med i EU, sier Kirkøen.

Nye problemer i 2010


En langvarig krise vil føre til at bankene ikke lenger har nok kapital til å dekke de økte tapene som vil komme som en følge av resesjonen.

- Problemet er ikke 2009. Bankene i euro-området har nok kapital
til å dekke tap. Problemet er 2010. Vi er bekymret over
langvarigheten på resesjonen, sa Krusec på en konferanse i
London onsdag.

- Banksektoren i Øst-Europa kan kollapse

Det er banksystemene i Øst-Europa som er mest utsatt dersom nedturen blir langvarig. Flere frykter en total nedsmelting av banksystemene.

Piroska Nagy, som er rådgiver for den Den europeiske banken for gjenoppbygning og utvikling, sier at hele banksektoren i regionen kan kollapse dersom vestlige banker trekker seg ut av Øst-Europa.

Ifølge den britiske avisen Daily Telegraph har vestlige banker utlån og investeringer for 977 milliarder dollar i regionen, tilsvarende mer enn 6000 milliarder norske kroner.

Også DnB Nor vil tape penger i øst

- Problemene i Øst-Europa skyldes at den voldsomme veksten har bråstoppet og blitt negativ. I Latvia er nå arbeidsledigheten omtrent 15 prosent, og det betyr at mange får problemer med å betjene lånene sine, sier Kirkøen.

Han sier at også DnB Nor vil få tap i Øst-Europa, og at dette allerede er begynt å vise seg i regnskapene. Men fordi DnB Nors utlån i Øst-Europa kun utgjør 3 prosent av bankens samlede utlån, vil tapene være håndterbare.

For landets største bank har nok litt å gå på, etter å ha oppnådd et driftsresultat på 6 milliarder kroner i første kvartal.