Setter gullkort-milliardene på bok

Mens bedriftene sliter med å få lån, setter norske banker redningspakke-milliardene fra regjeringen rett tilbake på konto.

Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem

12. oktober presenterte finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem sin redningspakke til norske banker. Nå viser det seg at bankene har satt mange av milliardene tilbake på bok.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Arne Skauge

Forsvarer sparing: FNH-direktør Arne Skauge

Foto: Morten Flaten

I oktober lånte finansminister Kristin Halvorsen ut "gullkortet" til norske banker, som ble tilbudt langsiktige lån på 350 milliarder kroner.

Satte pengene tilbake i banken

Hensikten var at bankene skulle få midler til å gi lån videre til norske bedrifter.

Nå viser det seg at bankene har 65 milliarder kroner på bok i Norges Bank. Bare fra onsdag til torsdag i forrige uke satte bankene inn 14 milliarder.

Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon innrømmer at det er vanskelig å forstå at redningsmilliardene settes i banken, men sier bankene er nødt til å ha reserver.

- Bankene har selv lånt penger i utlandet, og de vet når de må betale tilbake. Så lenge bankene ikke er trygg på å få nye lån i utlandet, må de ha penger i reserve i Norges Bank, sier Skauge.

For en måned siden hadde bankene dobbelt så mye på bok i sentralbanken som det de har i dag.

Flere låner av Norges Bank

Til nå har bankene tatt opp 42 milliarder kroner i billige lån fra Norges Bank. Det er rundt en åttendedel av de 350 milliardene i regjeringens krisepakke.

Det er ikke lenger bare storbanken DNB Nor som benytter seg av redningspakken, forteller finansminister Kristin Halvorsen.

- Nå er det flere banker som har vært med på siste auksjon. I tillegg har Norges Bank lånt ut 12 milliarder i såkalte fastrentelån med lengre løpetid; 89 banker har benyttet seg av disse.

Mener pakken fungerer

Selv om bankene setter pengene på bok og ikke låner dem ut til bedriftene, mener Halvorsen at redningspakken fungerer etter planen.

- Vi ser at det fungerer, men vi har store utfordringer på dette feltet. Det er viktig at bedriftene får lån, ellers kan det i neste runde gå ut over arbeidsplasser og framtida for mange lokalsamfunn, sier finansministeren.

Regjeringa har ingen planer om nye krisepakker før jul, men Halvorsen varsler nye tiltak på nyåret.

- 2009 kommer til å bli et krevende år. Vi kommer til å komme med mange forslag og tiltak. Vi ser at nedgangen internasjonalt og i Norge er mye sterkere enn det mange trodde bare for få uker siden.