Låner bankene 350 milliarder

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen tok i dag grep, og låner bankene 350 milliarder kroner.

Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

For å bedre bankenes likviditet og finansiering la regjeringen frem to tiltak som de mener vil bidra til stabilitet.

For det første legges det ut nye statsobligasjoner på 350 milliarder kroner og regjeringen legger tilrette for to års fastrente lån , som er spesielt rettet inn mot de mindre bankene.

Vil sikre tilliten

- Dette vil sikre tilliten til det norske banksystemet, sier Stoltenberg.

Gjennom en ny ordning tilbys bankene statsobligasjoner i bytte mot obligasjoner med sikkerhet i norske boliglån, heter det i en fra Finansdepartementet.

- Det nye tiltaket vil lette situasjonen i det norske finansmarkedet ved å bedre bankenes mulighet til å finansiere seg, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Ifølge Stoltenberg er disse tiltakene blitt godt mottatt av opposisjonen.

Pressekonferanse om finansplan
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Stoltenberg legger fram norsk finansplan.

Stor aktivitet i Europa

Flere regjeringer har i dag gått ut med tiltak mot den internasjonale finanskrisen. På Island har landets industriminster Oessur Skarphedinsson gått ut og sagt at landet nå trenger hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF) for å komme seg ut av finanskrisen.

Les også: Kaupthing under administrasjon

Gordon Brown og den britiske regjeringen står nå klar med en redningspakke til fire storbanker verdt 375 milliarder kroner. Et grep de aldri tidligere har tatt.

Les også: Gir milliarder til britiske banker

Også den franske regjeringen vil foreslå en lov som skal gi statlig garanti for banker som er truet av finanskrisen.

Søndag ble det også klart at Portugal vil gi statlig garanti til bankene som er truet av finanskrisen. Regjeringen der vil gi 170 milliarder kroner i garanti, sier Portugals finansminister.

Les også: Frankrike vil garantere for bankene

EU-garanti

Søndag ble det også kjent at EU-landene som var samlet i Paris, vil garantere for lån mellom private banker med varighet på opptil fem år, ifølge et utkast til uttalelse fra møtet.

Tilbudet til bankene vil gjelde for en begrenset periode, ifølge utkastet som nyhetsbyrået AFP og andre medier har fått tilgang til. Tiltaket er et forsøk på å hindre at krisen i finanssektoren forverrer seg.

Fremskyndet rentemøte

Onsdag ble det kjent at Norges Bank fremskynder neste rentemøte, slik at det finner sted onsdag 15. oktober, to uker tidligere enn planlagt.

Flere økonomer og analytikere har uttalt at styringsrenten bør senkes, på linje med den praksisen en rekke sentralbanker på begge sider av Atlanteren har ført under den pågående finanskrisen.

Les også: Renten ned i Europa og USA

Les også: Stoltenberg heldt krisemøte