Hopp til innhold

– Feil å tro at vi er usårlige i Norge

Statsminister Jens Stoltenberg mener at internasjonal økonomi er inne i en ond sirkel og at folk flest må forstå at også Norge kan bli rammet av krisen i verdensøkonomien.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og statsminister Jens Stoltenberg

Sentralbanksjef Øystein Olsen og statsminister Jens Stoltenberg hadde fredag møter med ledelsen i Finansdepartementet og i Finanstilsynet.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fredag hadde statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen møter med ledelsen for Finanstilsynet og sentralbanksjef Øystein Olsen.

Bakteppet for møtet er den store usikkerheten i internasjonal økonomi, og europeiske land som ikke lenger er i stand til å betjene sin egen statsgjeld.

– Det er svært stor usikkerhet i internasjonal økonomi. Det kan gå bedre enn man frykter, men det kan også gå verre enn man tror, sier statsminister Jens Stoltenberg etter det topptunge møtet i Statsministerboligen fredag.

Nå vil statsministeren at det norske folk skal forstå at den økonomiske krisen i Europa også kan ramme Norge, selv om vårt økonomiske utgangspunkt er bedre enn for de fleste andre land.

– Vi må ikke et øyeblikk tro at vi er usårlige i Norge, sier Stoltenberg.

Statsministeren sier at situasjonen i internasjonal økonomi er blitt betydelig verre siden i sommer. Han viser til at vekstutsiktene i internasjonal økonomi er kraftig nedjustert, og at arbeidsledigheten rundt oss har bitt seg fast.

LES OGSÅ: Rykende uenige om eurokrisen

LES OGSÅ: – Slovakia vil si ja til krisefond

– Klare til å handle

Jens Stoltenberg sier at internasjonale banker og stater nå er inne i en ond sirkel, ved at bankene har lånt ut penger til land som ikke er i stand til å gjøre opp for seg. Samtidig er statenes finanser i en slik forfatning at man ikke er i stand til å redde hardt prøvede banker.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier at den internasjonale krisen kan ramme Norge både gjennom tøffere tider for norske eksportbedrifter og at norske banker får problemer på grunn av økte innlånskostnader.

Og finansministeren, som er kjent for å stille i cowboyhatt når statsbudsjettet fremlegges, er klar på at han har fingeren på den finanspolitiske avtrekkeren om det skulle trenges.

– Vi har høy beredskap og er klare til å handle dersom det skulle gå fra vondt til verre i Europa og Amerika, sier Johnsen.

Men også den norske utenlandsformuen taper stort på de globale gjeldsproblemene.

LES OGSÅ: Belgia overtar kriserammet bank

LES OGSÅ: Merkel og Sarkozy enige om bankredning

Oljefondet taper stort på Søreuropeisk gjeld

Ved årsskifte satt Oljefondet søkklastet med statsobligasjoner i mange av de landene som nå sliter med de største statsfinansielle problemene.

Årsrapporten til Norges Bank Investment Management viser at fem milliarder kroner var investert i gresk statsgjeld, snaue 25 milliarder var plassert i spanske statsobligasjoner, og i underkant av 60 milliarder kroner var investert i italiensk statsgjeld.

Statsobligasjonene har stupt i verdi i løpet av året, og Oljefondet har etter alt å dømme gått på enorme tap ved å låne ut penger til de hardt rammede landene i sør.

Men styreleder for Oljefondet, sentralbanksjef Øystein Olsen, er ikke bekymret for de store tapene.

– Nei, det er jeg ikke, sier Olsen til NRK.no.

– Men synes du det er riktig at Oljefondet har et mandat fra Finansdepartementet som gjør at man skal investere i alle europeiske land?

– Ja, jeg tror det blir vanskelig å ha et så stort fond som vi har uten å være investert i Europa, sier Olsen.

LES OGSÅ: Kritiserer Merkels krisehåndtering

LES OGSÅ: Tyskerne vil ikke lenger ta regninga

– Tjener ingenting uten risiko

Og heller ikke statsminister Jens Stoltenberg synes tilsynelatende å være berørt av at Oljefondet taper store penger på den internasjonale statsgjeldskrisen.

– Jeg liker bedre at vi får avkastning enn at vi får tap, men samlet sett er det en god investering at vi har spredt investeringene på veldig mange ulike verdipapirer, sier Stoltenberg.

Han sier at man i forvaltningen av oljefondet også må være villig til å akseptere både tap og at fondet svinger.