Kritiserer Merkels krisehåndtering

Verdensbankens president Robert Zoellick mener at Europa mangler lederskap, visjoner og en plan.

Robert Zoellick og Angela Merkel

President Robert Zoellick i Verdensbanken (til venstre) kritiserer Europa og Tyskland for mangel på visjoner for Europa.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Den amerikanske presidenten i Verdensbanken kritiserer Tyskland for ikke å ha inntatt en lederrolle under eurokrisen.

Han mener at statsminister Angela Merkel ikke har noen visjon for hvordan krisen skal håndteres og hvordan euroens videre framtid skal bli

– Økonomien og markedene trenger veiledning og klarhet, sier han, ifølge Welt Online.

– Tyskland må ta lederrollen

Han mener at det haster med å få på plass visjoner om hvordan krisen skal løses, og at jo lengre tid det tar å få en slik plan på plass, jo dyrere blir det, og jo færre alternativer har man.

– Så langt har europeerne kun forsøkt å løse sine problemer med å injisere mer penger inn i systemet. Jeg vil ikke kritisere, men det løser ikke problemet. Det eneste man gjør er å vinne tid. Dels er folk bekymret for landenes nasjonale gjeld, dels for bankene.

Torsdag sa Merkel at kriserammede banker bør få sprøytet inn mer kapital så raskt som mulig dersom de ber om det.

Bekymringen for at gjeldskrisen i eurosonen skal spre seg til bankene, er stor.

– Jeg mener det er nødvendig å gå inn med kapitalrekonstruksjon fordi dette er penger som er trygt investert. Jeg synes ikke vi skal nøle med det, sa hun.

Zoellick sier at det Europa mangler, er en helhetlig tilnærming som gir en felles løsning på begge problemene. Han mener at Merkel og Tyskland må finne seg i forventningspress på å ta en lederrolle.

– I Frankrike står Sarkozy foran en valgkamp, Italia er i opprør og Storbritannia er ikke med i eurosonen. Så hvor skal løsningen komme fra?, spør han.

– Send et signal

Administrerende direktør i den tyske bankforeningen Michael Kemmer, er på sin side positiv, og tror at krisen i finansmarkedene kan kontrolleres – forutsatt at det tas gode politiske grep.

Han mener at den utvidede, 440 milliarder euro store redningspakken til Hellas, også kjent som EFSF-reformen, er et svært overbevisende instrument i kampen for å tvinge den ulmende krisen i kne.

– Nå handler alt om å sende et klart signal til både Europa og euroen, sier han, ifølge Welt Online.