Hopp til innhold

Rekordhøy ledighet i eurosonen

Arbeidsledigheten i eurosone-landene var i desember måned rekordhøy. 10,4 prosent av den arbeidsføre befolkningen var uten arbeid.

Italiensk ungdomsprotest mot arbeidsledigehet i oktober 2011

Ungdom blir hardest rammet av arbeidsledigheten. Her protesterer italiensk ungdom i oktober 2011.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

De foreløpige tallene fra Eurstat, EUs statistikkbyrå, er en tangering av ledighetstallet fra november. Dette tallet ble justert opp fra 10,3 til 10,4 i dag.

- Blir verre

Arbeidsløsheten er den høyeste siden 1998, og dermed også den høyeste siden euroen ble innført i 1999.

- Vi kommer til å se en ytterligere stigning i tida framover. Det er bekymringsfullt, sier Martin van Vliet som er økonom i finansinstitusjonen ING.

- Se på Hellas med en arbeidsløshet på rundt 20 prosent, og Spania med 23 prosent. På et visst tidspunkt kan det føre til sosial uro, sier han.

Italia hardt rammet

I kriserammede Italia steg arbeidsledigheten til 8,9 prosent i desember. Det er den høyeste ledigheten Italia har registrert siden 2004.

Rekordtallene kommer samtidig som EU-lederne er samlet til økonomisk toppmøte for å drøfte krisen i eurosonen og en ny finanspakt for EU-medlemmene i Brüssel.

Også positive tall

Men all statistikk er ikke like negativ. I EUs og Europas største land, Tyskland, var arbeidsledighetstallene de laveste siden sammenslåingen av Øst- og Vest-Tyskland med 6,7 prosent i januar.

LES OGSÅ: Ledigheten i Spania høyere enn på 17 år

Østerrike har den høyeste sysselsettingen. Der er 4,1 prosent arbeidsløse, mens Nederland kommer deretter på statistikken med 4,7 prosent.

16,5 millioner europeere er uten jobb etter to års finanskrise. Bare i desember i fjor økt antallet med 20.000 fra måneden før.

SISTE NYTT

Siste nytt