NRK Meny
Normal

- Har aldri sett maken

Professor i matsikkerhet Per Einar Granum er sjokkert over Mattilsynets avsløringer ved Aker Seafoods fabrikk i Melbu i Nordland.

Per Einar Granum

- Produksjonen foregår uten hygienisk forståelse, mener Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

Aker Seafoods anlegg i Melbu i Vesterålen har siden 2006 fått fem hastevedtak mot seg. Mattilsynet ilegger kun slike vedtak ved helsefare, og truer nå med stenging hvis ikke fabrikken skjerper renholdsrutinene.

Les: Røkke-fabrikk får hygiene-slakt

Se bildene: Dårlig hygiene ved fiskefabrikk

Nett-tv: Ville du spist denne fisken?

- Har gjort alle elementære feil

- Dette forteller om næringsmiddelproduksjon som foregår uten hygienisk forståelse i det hele tatt, sier professor Per Einar Granum ved Norges veterinærhøgskole.

Han har mattrygghet og næringsmidler som arbeidsområde, og sier han aldri har sett lignende som det som framgår av Mattilsynets tilsynsrapporter.

- De har ikke hatt tilstrekkelig renhold på en del av stedene, og i tillegg gjør de de ting som å stable paller oppå næringsmidler. Nesten alle elementære feil som kan gjøres i en næringsmiddelbedrift, er gjort, sier Granum.

Han mener Mattilsynets vedtak viser at Aker Seafoods-anlegget har utvist en mangelfull forståelse av hygiene.

- Hadde det vært slik at hygiene på det som spises i Japan, hvor mye spises rått, så hadde ikke dette gått.

- Hadde ikke gått i Japan

Og nettopp japansk sushis økende popularitet i Norge gjør Granum bekymret. De bakteriene som kan overføres via fisk i Norge, dør nemlig som regel ved frysing og tining og varmebehandling. Men ikke når fisken spises rå.

- Vi vet ikke at folk ikke bruker dette til Sushi. Men jeg går ut fra at de fleste som er glad i sushi, er kvalitetsbevisste og prøver å finne god kvalitet, sier Granum.

- Hvordan skal kunden i butikken vite at fisken ikke er produsert i en bedrift som dette?

- Det er ikke mulig. Da må kunden gjøre mye etterforskning, og det er det vel ingen som gjør.