Hopp til innhold

Advarer mot nedsalg av Statoil-aksjer nå

De rødgrønne betalte millioner til advokater og aksjemeglere for å kjøpe seg opp i Statoil. Nå vil de borgerlige høyst sannsynlig selge staten ned igjen, og da blir det mer arbeid til meglerhusene.

Jan Petter Sissener

Jan Petter Sissener mener det er meningsløst av en ny borgerlig regjering å selge staten ned i Statoil.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Helt feil å annonsere salg nå, mener aksjenestor og forvalter Jan Petter Sissener. Han rynker på nesen av de borgerliges varslede storsalg i statlige selskaper. En regjering fra høyresiden burde vite bedre, mener den erfarne finansmannen.

– Vil være helt feil

– Man forhåndsannonserer i alle fall ikke at man har planlagt å selge. Jeg håper at de ikke engang vurderer det, for ut fra våre regnestykker vil det være helt feil, sier Sissener til NRK.

Svein Flåtten, Stortingsrepresentant og næringspolitisk talsmann (H )

– Vi kommer ikke til å forhaste oss, sier næringspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten.

Foto: Knut Falch / Scanpix

For da den avtroppende regjeringen hamstret Statoil-aksjer frem til 2009, betalte de i snitt det samme som aksjene koster nå. Nullavkastningen står i grell kontrast til Oslo Børs, som har klatret 60 prosent over samme tidsrom. Derfor blir et nedsalg til 50.1 prosent helt feil, mener Sissener.

– Man kjøper når det er billig og selger når det er dyrt. Skal man opptre i en kapitalistisk verden må man også opptre som en kapitalist, ikke som en snill julenisse, sier Jan Petter Sissener.

Forsvarer nedsalg

Næringspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre forsvarer likevel et sannsynlig nedsalg. Han antyder at en ny borgerlig regjering vil bruke minst et par år på salget.

– Vi vil redusere det statlige eierskapet i Statoil til 50,1 prosent, men det skal skje over lang tid. Vi skal selge på riktig tidspunkt og når det er mulig for markedet, sier Flåtten.

Flåtten mener også at staten ikke trenger å bruke altfor mye penger på å lønne de meglerne og advokatene som skal bistå i nedsalget. De rødgrønne brukte 16 meglerhus og adskillige millioner kroner på sitt Statoil-oppkjøp.

– Skal se på utgiftene

– Det er ikke noe mål å bruke mange meglerhus. Vi skal se på utgiftene, for det løper på betydelige honorarer, avslutter han.

Like fullt, ingen kan garantere at ikke en senere regjering igjen vil ønske å kjøpe seg opp i Statoil igjen – med ny risiko for dårlige aksjekurser og nye meglerhonorarer.

LES OGSÅ: – Vi vil redusere eierskapet i Statoil

LES OGSÅ: Frp: – Statoil er ikke til salgs