Virus-undergruppe ble funnet på båt

Flere medier har i dag meldt at Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget fem tilfeller av en ny undergruppe av koronaviruset, og at de ble funnet i Tønsberg. Funnene var omtalt i FHIs ukesrapport for uke 15. Nå sier Frode Forland, fagdirektør for smittevern i FHI, til NRK at funnene ble gjort på et skip, og at det ikke er grunn til å tro at virusvarienten har spredd seg videre.

– Det viste seg at dette er prøver som kom fra Bamle kommune, som var tatt på et skip som var ankret opp i Bamle. Der var det et utbrudd om bord. De som var smittet, ble isolert. Skipet er nå ute av landet, og de som var om bord, er reist fra landet, sier Forland.

Noen av dem som var om bord skipet, var på et smittehotell i en periode under isolasjonen, men ellers var ingen i land, sier Forland.

Undergruppen av koronaviruset som man fant i disse prøvene, skal ha noen fellestrekk med den indiske varianten, men det er altså ikke den indiske varianten som ble funnet.

– Den indiske varianten har to mutasjoner i piggproteinet. Det vi fant i disse tilfellene her, var at den ene av disse mutasjonene var til stede i piggproteinet, men ikke begge. Dette virker som å være slått ned nå, og vi har ikke kjennskap til at denne varianten har bredd seg videre i verken Norge eller i andre land, sier Forland til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no