Hopp til innhold

Unntakstilstanden på Sri Lanka oppheves

Regjeringen på Sri Lanka vil ikke forlenge unntakstilstanden i landet når den utløper torsdag, opplyser president Ranil Wickremesinghes stab.

Wickremesinghe innførte unntakstilstand i midten av juli, rett etter at forgjengeren Gotabaya Rajapaksa gikk av og rømte landet. Det skjedde etter måneder med protester mot akutt mangel på drivstoff, mat og medisiner.

– Situasjonen i landet har stabilisert seg, og det er ikke lenger behov for å forlenge unntakstilstanden, sier Wickremesinghe i en uttalelse sendt ut fra presidentkontoret.

Unntakslovene tillot at politiet og militæret kunne anholde folk i lange perioder. Tiltakene har fått omfattende kritikk fra rettighetsgrupper, som mener de var for omfattende og tillot presidenten å innskrenke folks rettigheter og lage regler uten at de kunne etterprøves juridisk.

Etter at landets valutareserver skrumpet inn og importen stoppet opp, har de 22 millioner innbyggerne i det fattige landet måttet holde ut i mange måneder med mangel på en rekke nødvendige varer.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no