Hopp til innhold

Unntakstilstand etter omfattende demonstrasjoner i Usbekistan

Usbekistan innfører unntakstilstand i den autonome republikken Karakalpakstan etter at det brøt ut store demonstrasjoner mot planlagte grunnlovsendringer.

De sjeldne protestene i Usbekistan brøt ut fredag, og allerede lørdag var president Sjavkat Mirzijojev på plass i Karalbakstan. Her lovet han at de foreslåtte grunnlovsendringene som ville svekket republikkens status, skal skrotes.

Samtidig kunngjorde pressesekretæren hans at det innføres unntakstilstand i én måned i Karakalpakstan. Begrunnelsen er at det vil «sikre borgernes trygghet, beskytte rettighetene og frihetene deres og gjenopprette lov og orden», heter det derfra.

Tidligere lørdag sa myndighetene at de har pågrepet «arrangørene bak masseopptøyer». De ble anklaget for å ville ta kontroll over offentlige bygg i den administrative hovedstaden Nukus.

Den norske Helsingforskomiteen er bekymret for at angrep på demonstrantene fra politiets side raskt kan komme ut av kontroll i den spente situasjonen.

– Helsingforskomiteen oppfordrer myndighetene til ikke å ty til vold i Karakalpakstan, tvitret organisasjonen lørdag og minnet om massakren i Andizjan i 2005 der flere hundre fredelige demonstranter skal ha blitt drept. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no