Hopp til innhold

Undersøker psykiaters utskriving av vanedannende legemidler

Statsforvalteren i Oslo og Viken skal undersøke en psykiaters praksis rundt utskriving av vanedannende medikamenter.

Det skriver Statsforvalteren i en pressemelding.

– På bakgrunn av muntlige opplysninger vi har mottatt, har vi funnet grunn til å undersøke en psykiaters rekvirering av vanedannende legemidler. Dette er den samme psykiateren vi fant grunn til videre tilsynsmesig oppfølging med i januar, heter det i meldingen.

Statsforvalteren vil ikke gi nærmere opplysninger om hvorfor de nå undersøker psykiaterens rekvireringspraksis.

Dette er den samme psykiateren det ble åpnet tilsyn av i januar, etter varsler fra blant annet forfatter Hilde Rød-Larsen om «mangelfull behandling og privatisering av relasjonen mellom pasient og behandler».

– Det er viktig å understreke at det dreier seg om stikkprøvekontroll ved utvalgte apotek, altså ingen konkrete anklager. Dette tas til etterretning. Det er ikke noe spesielt å bemerke til hans rekvirering av hans A- eller B-preparater, sier psykiaterens advokat Halvard Helle til NRK.

Statsforvalteren har bedt utvalgte apoteker dele reseptdata for legemidler i gruppa A og B. A-preparater er sterkt vanedannende, som morfin og andre opiater. B-preparater er legemidler som valium og paralgin forte, som ikke er fullt så vanedannende som dem i gruppe A.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no