Hopp til innhold

Terrorforsker: Ikke vanlig for IS å angripe skeive mål

I nesten to dager har retten hørt et anonymt vitne fra E-tjenesten snakke. Etter lunsj fredag, er det terrorforsker Thomas Hegghammer som vitner.

Han begynner sitt vitnemål med å fortelle om IS' struktur og historikk, før han går videre til å snakke om IS-angrep mot LHBT-bevegelsen.

Hegghammer sier det ikke er noen tvil om at LHBT-mål er legitime mål sett med IS øyne. Samtidig sier han at det ikke er et vanlig mål, eller noe som prioriteres høyt blant IS sentralt.

– Jeg husker jeg tenkte at dette er litt uvanlig i terrorsammenheng. Ja, det er innafor, men det har ikke vært så vidt jeg vet en prioritert kategori. Og du finner få eksplisitte oppfordringer på sånne mål fra sentralt IS-hold, sier han om angrepet i Oslo 25. juni 2022.

Han sier at blant flere hundre angrep, er det svært få som har vært rettet mot LHBT-tilknyttede mål, selv om det forekommer.

– Det fremste eksempelet som ofte trekkes frem, er angrepet i Orlando 2016. Det var sannsynligvis opportunisitisk. Politiet har gode data på den personen sine bevegelser i minuttene og timene før det angrepet. De viser at han var og sonderte andre nattklubber. De hadde ingenting med LHBT å gjøre, sier Hegghammer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no