Hopp til innhold
Villsvin
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Svinepest

Oppsummert

Mattilsynet frykter at sykdommen afrikansk svinepest skal komme til Norge og advarer folk på reise om å ta med kjøttvarer fra Øst-Europa. Sykdommen er dødelig og smittsom for griser, men ufarlig for mennesker.

 • Sverige får hjelp til å håndtere svinepest

  Den siste tiden har det blitt bekreftet 18 tilfeller av svinepest i Sverige. Nå får svenskene hjelp fra europeiske land som tidligere har fått bukt på problemet.

  – Vi har nær kontakt med Belgia, i tillegg til EU-kommisjonen. Vi vil få besøk av eksperter fra EUs ekspertteam for hjelp, sier Sveriges sjefveterinær Lena Hellqvist Björnerot.

  Både Belgia og Tsjekkia har tidligere lykkes med å utrydde den afrikanske svinepesten. De gikk tidlig inn med strenge tiltak og vurderte at det var tryggest å avlive tamgriser i de berørte områdene, opplyser Björnerot.

  (NTB)

 • Nye tilfeller av svinepest bekreftet i Sverige

  Ytterligere to tilfeller av afrikansk svinepest er bekreftet i prøver som er tatt av døde villsvin i Sverige. Det opplyser svenske veterinærmyndigheter lørdag.

  Dermed er den smittsomme dyresykdommen påvist hos totalt tre villsvin som er funnet døde i Fargersta-området i det sentrale Sverige.

  Svenske myndigheter jobber med å få lokalisert og begrenset smitten, og lørdag var om lag 25 jegere ute i skogen rundt Fagersta ta for å lete etter flere syke eller døde villsvin.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no