Hopp til innhold

Støre: – Har fortsatt tillit til Huitfeldt

VG avslørte i dag at Anniken Huitfeldts ektemann har kjøpt aksjer mens Huitfeldt var utenriksminister, blant annet i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han fortsatt har tillit til henne:

– Utenriksministeren har gjort feil knyttet til habilitet. Ektemannens kjøp og salg av aksjer, har gjort at Anniken har vært inhabil i saker i regjering og eget departement, uten å være klar over det selv. Hun burde ha skaffet seg oversikt over mannens kjøp og salg av aksjer, slik at hun kunne vurdert sin habilitet. Det er alvorlig fordi habilitet handler om tillit, skriver Støre til NRK.

I løpet av sommeren har to statsråder trukket seg og en har blitt sittende, etter habilitetsspørsmål.

– Anniken tok selv tidlig i august initiativ til å kartlegge og rydde opp. Hun har forsikret om at hun fra tiltredelse i oktober 2021 har lagt stor vekt på å følge retningslinjene og opptre aktsomt. Hun har fortalt at hun ikke har visst hvor mange eller hvilke aksjer ektemannen har hatt. Hun sier at ektemannen ikke har fortalt henne om aksjehandlene siden hun tiltrådte. Jeg tror på det Anniken sier.

– Anniken har beklaget feilen hun har gjort. Basert på opplysningene som har kommet frem, har jeg tillit til Anniken som statsråd, forteller Støre.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no