Hopp til innhold

Spionmistenkt russer varetektsfengslet i Stockholm

Den russiske mannen i 60-årene som ble pågrepet og siktet for spionasje i Sverige tirsdag, er fengslet i Stockholm tingrett.

Mannen ble pågrepet sammen med sin kone i en storstilt politiaksjon i grålysningen tirsdag. Spesialpoliti firte seg ned fra to av forsvarets helikoptre da de slo til mot parets villa i stockholmsområdet.

Sikkerhetspolitiet Säpo har ikke sagt noe om identiteten til de siktede, men ifølge svenske medier er det snakk om et russisk ektepar i 60-årene som har bodd i Sverige i rundt 20 år. Säpo mener de har drevet spionasje siden 2013.

Kona, som var siktet for medvirkning til grov spionasje, ble torsdag løslatt av tingretten, men siktelsen mot henne opprettholdes. Begge nekter straffskyld.

Paret mistenkes for ha brukt et teknologiselskap de drev til å spionere på sensitive mål. Ifølge opplysninger Aftonbladet har samlet inn, er den reelle hovedmannen bak selskapet trolig en russisk mann med forsvarsbakgrunn som høyst sannsynlig er oberst i den militære russiske etterretningstjenesten GRU. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no