Hopp til innhold
Protester i Dakar i Senegal
Foto: Leo Correa / AP / NTB

Senegal

 • Fredsavtale med opprørere i Senegal

  Regjeringen i Senegal har undertegnet en fredsavtale med opprørerne i Casamance i den sørlige delen av landet.

  Opprørslederen Cesar Atoute Badiate, som leder Bevegelsen av demokratiske styrker i Casamance (MFDC), signerte avtalen sammen med en utsending for president Macky Sall i Bissau i nabolandet Guinea-Bissau torsdag.

  Opprørerne lover å legge ned våpnene og jobbe for en permanent fred etter at et av Afrikas eldste opprør er avsluttet. Sall hadde gjort en endelig fred i området til en prioritet i sin andre presidentperiode, og Guinea-Bissaus president Umaro Sissoco Embaló blir garantist for avtalen.

  Casamance, Senegals sørligste provins, som er skilt fra resten av landet av Gambia, har en annen kultur og språk på grunn av sin portugisiske fortid. MFDCs opprør startet i 1982 og har krevd flere tusen liv. (NTB)

 • Begge sider erklærer valgseier i Senegal

  Kort tid etter at president Macky Sall erklærte valgseier mandag, gikk den senegalesiske opposisjonen ut og sa at den hadde vunnet et flertall. Dermed er det begge sider som hevder de vant valget.

  – Vi har vunnet 30 av 46 departement. Dette gir oss unektelig majoriteten i nasjonalforsamlingen, sa en talsperson for Salls regjerende koalisjon mandag ettermiddag.

  Samtidig innrømmet Sall at han hadde tapt hovedstaden Dakar. Uttalelsen om valgseier ble ikke lenge etter utfordret av opposisjonen.

  – Vi er sjokkert over uttalelsene til president Sall. Nok en gang ser vi at regjeringen forsøker å ta stemmene til senegalesere som nettopp har gitt et komfortabelt flertall til vår koalisjon, sa en talsperson for opposisjonen, som ikke spesifiserte antall seter eller hvor stort flertall det var snakk om.

 • Valg til nasjonalforsamling i Senegal

  Velgere i Senegal gikk til urnene søndag for å velge ny nasjonalforsamling. Valget er en test for opposisjonen.

  Opposisjonen har stor interesse av å redusere regjeringspartiets innflytelse før presidentvalget i 2024, fordi det er frykt for at president Macky Sall vil prøve å stille til en tredje presidentperiode.

  I dag har regjeringspartiet til Sall, Benno Bokk Yakaar, 75 prosent av mandatene i nasjonalforsamlingen.

  – For regjeringspartiet er det om å gjøre å beholde det absolutte flertallet så de kan styre i fred fram til 2024 og beholde muligheten til å innføre visse lover for å forberede seg på alle eventualiteter når Salls annen periode er over, sier analytikeren Mame Ngor Ngom

  (NTB/AP)

 • AU-topp til Russland for å møte Putin

  Senegals president Macky Sall, som også leder Den afrikanske unionen, reiser fredag til Sotsji der han skal møte president Vladimir Putin.

  Møtet ble varslet i mai, men nå er datoen spikret. Krigen i Ukraina og matleveranser til Afrika står på agendaen. Det er stor frykt for en matkrise i flere afrikanske land.

  Salls kontor opplyser at formålet med besøket er å sørge for at lagre med mat og gjødsel blir tilgjengelig for verden.

  – Situasjonen er bekymringsfull, og det verste kan være foran oss, sa Sally nylig i en videosamtale med ledere fra EU.

  Macky Sall
  Foto: POOL / Reuters
 • Helseministeren i Senegal sparket etter sykehusbrann

  Presidenten i Senegal, Macky Sall, sparket torsdag helseministeren Abdoulaye Diouf Sarr, etter at elleve spedbarn døde i en brann ved et sykehus i Tivaouane onsdag. Sarr blir erstattet av Marie K Ngom Ndiaye, melder AFP.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no