Hopp til innhold
Senegal protester
Foto: AFP

Senegal

Oppsummert

Land i Vest-Afrika.

  • Norge oppretter ambassade i Senegal

    Norge oppretter ambassade i Senegals hovedstad Dakar. Det opplyser utenriksdepartementet til NRK.

    Den nye ambassaden åpner til høsten, og skal dekke Sahel-regionen, som mellom annet omfatter Mali, Burkina Faso og Niger.

    – Sahel er faktisk Norges og Europas nærområde, sier tidligere ambassadør til Mali, Rigmor Elianne Koti.

    – Det som skjer i Sahel har betydning for Norge og norske interesser. Grunnen til det er at vi har en stor region som er preget av konflikt, terrorvirksomhet og ustabilitet og alt dette medfører at vi får migrasjonsstrøm mot Europa. I neste instans kan dette medføre at vi får ustabile forhold i Europa. Så oppsummert har vi behov for en ambassade som følger med på det som skjer, kommenterer hun.

  • Senegals yngste president er tatt i ed

    Senegals nyvalde president, den tidlegare fengsla opposisjonsleiaren Bassirou Diomaye Faye, er no tatt i ed.

    44-åringen er den yngste presidenten Senegal har hatt. Han tilhøyrer venstresida, og slapp ut av fengsel berre ti dagar før valet. Faye var i fengsel fordi han tilhøyrer opposisjonen i landet.

    Han starta valkampanjen frå fengselet og har lova å overvinne korrupsjon og reformere økonomien.

    Senegals yngste president Bassirou Diomaye Faye.
    Foto: AFP
  • Senegal: Erkjenner valgnederlag

    Tidligere statsminister Amadou Ba erkjenner at han tar tapt presidentvalget til opposisjonskandidaten Bassirou Diomaye Faye. Ba gratulerte valgvinneren, og ønsket ham lykke til. Det skjer én dag etter valget.

    Dermed har ordlyden fra regjeringen endret seg siden de tidligere natt til mandag norsk tid, sa at valget var langt fra over, og at de forventet en ny valgrunde.

    (NTB)

  • Opposisjonskandidat gratuleres med valgseier i Senegal

    Fire presidentkandidater i Senegal har gratulert opposisjonskandidat Bassirou Diomaye Faye med seieren. Regjeringspartiene er sikre på at det blir en ny runde.

    Faye følte seg sikker på seier da han stemte i hovedstaden Dakar søndag. Gratulasjonene fra flere av de andre utfordrerne kom søndag kveld, før det forelå noe offisielt resultat, skriver nyhetsbyrået AFP. En av dem som har gratulert ham, er Papa Djibril Fall, ifølge Reuters.

    Partiene som i dag har makten, sier på sin side at valget langt fra er avgjort at det trolig ikke er nok med søndagens ene valgomgang.

    (NTB)

    Bassirou Diomaye Faye sa han følte seg trygg på seier da han stemte i søndagens presidentvalg i Senegal. Flere motkandidater gratulerte ham med seieren før det var kommet noe offisielt resultat.
    Foto: Stefan Kleinowitz / AP
  • Senegalesisk opposisjonsleder løslatt før valget

    Den senegalesiske opposisjonslederen Ousmane Sonko er sluppet fri fra fengsel før valget i landet, opplyser advokaten hans.

    Sonkos advokat sier til nyhetsbyrået AP at både Sonko og hans allierte Bassirout Diomaye Faye er løslatt. Det er uklart hvordan løslatelsen vil prege valget, som er planlagt 24. mars.

    Faye er utpekt som opposisjonens kandidat, etter at Sonko ble nektet å stille. Sonko, som kom på tredjeplass i valget i 2019, anses som den største utfordreren til president Macky Salls regjeringsparti.

    (NTB)

Presidentvalget i Senegal er utsett til desember. Valet skulle ha blitt halde 25. februar. Demonstranter og opposisjonspolitikere kallar utsettinga eit "institusjonelt kupp".

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no