Hopp til innhold

Russiske kosmonauter kledd i gult og blått

De første russiske kosmonautene etter at Russland invaderte Ukraina kom til den internasjonale romstasjonen ISS fredag. På en russisk pressekonferanse etter ankomsten hadde de tre kosmonautene på seg gule drakter med blå striper, de samme fargene som i det ukrainske flagget. Kosmonaut Oleg Artemyev kommenterte det slik:

– Det var vår tur til å velge en farge. Men vi hadde igjen så mye gult materiale at vi måtte bruke det. Det er derfor vi har gule drakter.

Ifølge the New York Times sa ikke de russiske astronautene noe som antydet at antrekket deres var en politisk markering. «Likevel virket det vanskelig å tro at dette var en tilfeldighet», skriver avisen.

På romstasjonen er det nå 10 astronauter, 4 fra NASA, 1 ESA-astronaut, 2 russiske kosmonauter og de 3 nye kosmonautene som kom fredag.

Da sjefen for NASA ISS-program, Joel Montalbano ble spurt mandag om konfliktene nede på jorden ville påvirke samarbeidet i rommet, svarte han:

– Du ser ingen landegrenser fra rommet. Det er et profesjonelt team på ISS, trent til å gjøre en jobb, og den jobben gjør de sammen.

Kosmonauter i ukrainske farger
Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no