Hopp til innhold

Rapport: Politiet usikre på eget regelverk om tvangsbruk

Kravet om skjellig grunn til mistanke er i all hovedsak oppfylt, men det er usikkerhet rundt deler av regelverket som gjelder politiets tvangsmiddelbruk i mindre narkotikasaker.

Det viser en rapport fra riksadvokaten som nettopp ble publisert.

På oppdrag fra riksadvokaten har statsadvokatene i Norge undersøkt hvordan politiet har handlet i mindre narkotikasaker.

Den endelige rapporten viser, ifølge riksadvokatembetet, at politiet har grunnlag for mistanke før de bruker tvangsmidler mot mistenkte i mindre narkotikasaker.

Samtidig viser rapporten at politiet er usikre på hvor strenge tvangstiltak som er nødvendige i mindre narkotikasaker.

Det er også påvist usikkerhet rundt når politiet skal kontakte jurist for å benytte tvangsmidler, og når politiet kan ta slike beslutninger selv.

– Norske borgere skal være trygge på at deres rettssikkerhet er i varetatt ved bruk av tvangsmidler som ransaking. All etterforsking skal forfølge et relevant etterforskingsformål, målt mot hva den konkrete mistanken i saken gjelder. Vi vil nå følge opp med blant annet opplæringstiltak, sier riksadvokat Jørn Maurud i en pressemelding.

9. april ifjor ba Maurud om en gransking av politiets ransakingspraksis.

Bakteppet var en opphetet debatt om hva politiet har lov til, og ikke lov til å gjøre, i etterforskingen av mindre narkotikasaker.

Debatten vokste fram etter debatten om rusreform, etter at forrige regjerings forslag ble sendt på høring i februar 2021.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no