Hopp til innhold

PST-ansatt: – Vi visste ikke at vi hadde dårlig tid

– Vi visste ikke at vi hadde dårlig tid, rett og slett, sier en ansatt i PST i sitt vitnemål torsdag.

To ansatte i PST vitner i dag. Begges identitet er holdt skjult for offentligheten, men tilhørere og presse får være til stede under vitnemålene.

Et utvalg konkluderte i sommer med at PST kunne avverget angrepet 25. juni 2022.

Den ansatte, som har stillingstittelen seniorrådgiver, fulgte med på Zaniar Matapour fra januar 2022. Hun sendte flere ganger ut kollegaer for å gjennomføre samtaler med ham gjennom våren 2022. Kun en samtale ble gjennomført, hvor etteretningsoperatørene uttrykte bekymring i etterkant. De mente det virket som at Matapour holdt ting tilbake.

Men PST hadde begynt å gjøre undersøkelser knyttet til ham i 2016, forklarer vitnet.

PST mener Matapour ble radikalisert i 2015. Dette bygger de blant annet på opplysninger fra familiemedlemmene hans. I 2016 befant Matapour seg i det som PST-ansatte beskriver som «randsonen av et ekstremistisk islamistisk miljø».

Basert på informasjonen de hadde om Matapour på det tidspunktet, ble det ikke gjort noe mer enn å registrere ham i systemene. En hendelse knyttet til familien i 2019, førte til at de gjorde nye undersøkelser av ham. Politisaken ble senere henlagt.

– Vi anbefalte at radikaliseringskontaktene i politiet snakket med han. Det gjorde de september 2019. Han var ikke kjempeinteressert i å snakke med dem, men de klarte å etablere en avtale med han om at han kunne ta kontakt når som helst hvis han hadde behov for det, forklarer seniorrådgiveren.

Et søk på det åpne nettet i 2020 ga lite resultater. Personen som jobbet med OSINT i PST, altså søk i åpne kilder, bemerket at det var rart at det var så få treff. De gjorde en vurdering, hvor de plassert Matapour på trusselnivået «middels». Dette er det høyeste trusselnivået en person kan plasseres på hos PST, uten at det opprettes en forebyggende sak mot dem.

– Utenfor sak jobber vi bare med lav og middels. Høy er forbeholdt sak, da bruker vi tvangsmidler. Utenfor er det lav og middels vi operer med. Det betyr at vi har en betydelig bekymring for han, sier vitnet.

PST gjorde en ny vurdering i 2021, men kom fortsatt til trusselnivå middels. Våren 2022 var seniorrådgiveren i gang med en ny vurdering, og fikk altså kollegaer til å forsøke å møte han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no