Hopp til innhold
Panamakanalen
Foto: Arnulfo Franco / Ap

Panama

Oppsummert

Panana har verdens største skipsregister med over 8000 skip som bærer landets flagg.

  • Trafikken gjennom Panamakanalen reduseres

    En alvorlig tørke som startet i fjor, har tvunget myndighetene i Panama til å kutte i antallet skip som får seile gjennom Panamakanalen.

    Det er nå bare 24 skip som får reise gjennom kanalen, en av verdens viktigste handelsruter, om dagen. Normalt er det 38 skip som tillates, men myndighetene har kuttet antallet gradvis gjennom det siste året.

    Årsaken er lavere vannstand, noe Panama anslår at vil koste dem mellom 500 og 700 millioner dollar i 2024, sammenlignet med et tidligere estimat på 200 millioner.

    En av de mest alvorlige tørkene som noen gang har rammet det mellomamerikanske landet, har skapt kaos i den 82 kilometer lange kanalen. Den lave vannstanden fører til trafikkork og vekker bekymring for innvirkningen på internasjonal handel.

    Myndighetene i Panama tilskriver tørken til værfenomenet El Nino og klimaendringene.

    (NTB)

    Panama Canal Drought
    Foto: Agustin Herrera / AP
  • Stor økning i migranttrafikken i farlig jungel i Latin-Amerika

    Antallet migranter som har tatt seg gjennom den farlige Darien-jungelen mellom Panama og Colombia på vei til USA, har skutt i været til mer enn 400.000 i år.

    Langs ruta er ville dyr, tykk jungel, elver og kriminelle gjenger som raner migranter eller krever penger for å lede dem gjennom jungelen.

    Jungelen har blitt en nøkkelrute for migranter som tar seg fra Sør-Amerika og gjennom Mellom-Amerika og Mexico i håp om å nå USA.

    Panamanske myndigheter hadde onsdag denne uka registrert 402.030 mennesker som hadde passert. Tallet er 62 prosent høyere enn antall migranter som krysset Darien-jungelen i fjor, heter det videre. (NTB)

  • Tørke fører til kø i Panamakanalen

    Langvarig tørke har gjort vannstanden så lav at køen av frakteskip som skal gjennom Panamakanalen hoper seg opp. Ifølge BBC ligger mer enn 200 skip og venter på å komme igjennom kanalen som forbinder Stillehavet med Det karibiske hav. Skipene risikerer 18 dagers ventetid.

  • Panamas ekspresident dømt til over ti års fengsel

    Tidligere Panama-president Ricardo Martinelli, som har planlagt comeback neste år, er dømt til over ti års fengsel for hvitvasking.

    Martinelli (71) var president i landet fra 2009 til 2014. Ifølge en rettskjennelse datert mandag må politikeren sone i fengsel i rundt ti år og åtte måneder, og i tillegg betale en bot på 19 millioner dollar.

    71-åringens forsvarer opplyser at dommen blir anket.

    Ekspresidenten er dømt for å ha underslått nærmere 44 millioner dollar i offentlige infrastrukturmidler via en rekke stråselskaper. Deler av pengene ble brukt til å sikre seg kontrollen i et medieselskap som støttet hans politiske linje.

    Martinelli hevder seg utsatt for en heksejakt for å stoppe hans planer om gjenvalg. Han ønsker å stille til valg som president neste år for et nystartet parti.

    I en annen sak må han møte i retten, anklaget for å ha tatt imot bestikkelser fra den brasilianske entreprenørgiganten Odebrecht. I denne saken står også en annen tidligere president i Panama, Juan Carlos Varela Rodriguez, tiltalt.

    Saken omtales som verdens største korrupsjonsskandale. Odebrecht har i amerikansk rett erkjent bestikkelser for flere hundre millioner dollar til politiske ledere i Latin-Amerika.

    Martinelli ble i 2019 frifunnet for anklager om avlytting av motstandere og misbruk av offentlige midler.

    (NTB)

  • Ekspresident i Panama nektes innreise til USA

    USA ilegger innreiseforbud for Panamas tidligere president Juan Carlos Varela Rodriguez, begrunnet med «omfattende korrupsjon».

    – Jeg kunngjør i dag at Panamas tidligere president Juan Carlos Varela Rodriguez ilegges innreiseforbud til USA som følge av hans innblanding i omfattende korrupsjon, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

    – Da han var visepresident og senere president i Panama, tok Varela imot bestikkelser i bytte mot tildeling av regjeringskontrakter, sier Blinken videre.

    Varela var president i Panama fra 2014 til 2019. Året etter avgangen ble han tiltalt for hvitvasking knyttet til skandalen rundt den brasilianske entreprenørgiganten Odebrecht.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no